Kina će ove godine u svemir možda poslati i ženu

NAKON uključivanja ženskih astronauta u tim koji se priprema za odlazak u svemir i prvu kinesku misiju svemirskog pristajanja na modul, Kina će ove godine u svemir možda poslati i ženu, piše agencija AFP.

Kineska državna novinska agencija Xinhua prenijela je kako će tri astronauta radi ručnog pristajanja na modul Tiangong-1 koji trenutno kruži u Zemljinoj orbiti, u svemir poletjeti na Shenzhouu 9 "(Božanskoj letjelici") u razdoblju između lipnja i kolovoza.

Tim astronauta, uključujući i zasad nepoznat broj žena, priprema se za misiju pristajanja na modul, a tročlana će posada biti odabrana u posljednji tren.

Nakon svemirskog sastanka kineski će se astronauti privremeno useliti u Tiangong-1 ("Nebesku palaču"), na kojoj će provoditi znanstvene eksperimente.

Ta će misija biti posljednji korak u programu čiji je cilj da Kina do 2020. godine ima svoju vlastitu svemirsku postaju.

U studenom se bespilotna letjelica Shenzhou 8 vratila na Zemlju nakon dva uspješno provedena pristajanja s Tiangongom, što je bio prvi kineski "svemirski poljubac" pri čemu su se dvije letjelice spojile u visokoj orbiti.

Savladavanje svemirskoj pristajanja delikatan je manevar koji su Amerikanci i Rusi uspješno proveli i usavršili u šezdesetim godinama prošlog stoljeća. Tiangong-1, kineski prvi svemirski modul lansiran je u rujnu prošle godine.

Kina svoj svemirski program doživljava kao simbol globalnog statusa, rastuće tehnološke ekspertize i uspjeha tamošnje Komunističke partije u preokretanju nekadašnje siromašne zemlje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.