Kina odbila odgovoriti podržava li plan Arapske lige koja traži novu UN rezoluciju, al-Qaida poziva na rušenje Assada

KINA je odbila odgovoriti podržava li plan Arapske lige za Siriju. Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Liu Weimin odbio je dati izravan odgovor na pitanje podupire li Kina poziv Arapske lige. Umjesto toga odgovorio je da Kina podupire "napore političke medijacije Arapske lige". Ujedno je ponovio da je službena pozicija Kine kako sirijske zaraćene strane moraju probleme riješiti međusobnim dijalogom.

Arapska liga jučer se sastala u Kairu da bi razgovarala o stanju u Siriji. Na sastanku je zaključeno da će se ustrojiti zajednička mirovna misija za tu zemlju. Arapske države pozvane su da upotrijebe sve diplomatske kanale prema Basharu al-Assadu i njegovoj vladi.

Sirija je odbacila rezoluciju koju su jučer u Kairu usvojili ministri vanjskih poslova Arapske lige. Sirijska država televizija izvijestila je da Sirija odbija rezoluciju koja je donesena bez predstavnika Sirije. Ministar vanjskih poslova Sirije Ahmed Youssef kazao je da Saudijska Arabija i Katar žive u stanju histerije nakon posljednjeg neuspjeha pri Vijeću sigurnosti UN-a, prenosi CBS news.

Saudijski ministar vanjskih poslova Saud Al-Faisal  kazao je da su 22 zemlje Lige duboko frustrirane Sirijom te je dodao da je postalo neumjesno stajati sa strane i dopuštati da se krvoproliće nastavlja. Al-Faisal smatra da je krvoproliće u Siriji "sramota za sve muslimane i Arape".

"Prijatelji Sirije" i al-Qaida

U Tunisu se 24. veljače sastaju "Prijatelji Sirije" - skupina koja uključuje SAD, UN, te europske i arapske zemlje. Skupina je oformljena nakon prošlotjednog veta Rusije i Kine na rezoluciju o Siriji.

Na sastanku u Kairu Nabil el-Araby, generalni tajnik Arapske lige, kazao je kako mu je ruski ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov koji je nakon ruskog veta u UN-u odmah otputovao u Siriju ne bi li razgovarao sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom, poslao pismo u kojem stoji da će se Rusija složiti sa zajedničkom mirovnom misijom UN-a i Arapske lige, javlja AP.


Arapska liga također je odlučila da će sirijskim pobunjenicima dati političku i materijalnu podršku te pozvala na stopiranje svih diplomatskih odnosa sa Sirijom što uključuje i izbacivanje svih veleposlanika iz gradova arapskih zemalja.

U međuvremenu i SAD pojačava pritisak na Siriju. No, u subotu kasno navečer i šef al-Qaide Ayman al-Zawahiri  pozvao je muslimane zemalja koje graniče sa Sirijom - Irak, Jordan, Libanon i Turska - da podupru sirijske pobunjenike u rušenju Assadovog režima, objasnivši da se ne može dozvoliti da oni ovise o pomoći zapada.

Arapska liga već 11 mjeseci, od početka ustanka, ima glavnu ulogu u pokušaju restauracije mira u Siriji. Liga je u prosincu pripremila plan kojeg je Assad odbio, zatim je u siječnju poslala promatrače koji su napustili Siriju odbivši sudjelovati u krvoproliću kojeg nisu mogli zaustaviti, već samo promatrati i ustanoviti da su nemoćni. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.