Kolakušić: Nadam se da je ovo početak revizije svih do sada zaključenih predstečajnih nagodbi

Screenshot: HRT

SUDAC zagrebaćkog Trgovačkog suda, koji je bio jedan od prvih koji je javno progovorio o slabostima predstečajnih nagodbi i zatražio ocjenu ustavnosti spornog zakona, komentirao je danas u emisiji Hrvatska uživo smjenu ministra financija Slavka Linića.

"Nisam direktni krtitičar Slavka Linića nego koncepta i sustava predstečajnih nagodbi koji nije zabilježen nigdje u Europi pa ni nigdje u demokratskom svijetu. Nadam se da je ovo početak revizije svih do sada zaključenih predstečajnih nagodbi. Vrlo je znakovito da je u Hrvatskoj u godinu i pol zaključeno negdje oko 1100 predstečajnih nagodbi, a u Sloveniji u godinu dana samo 13.

Gost emisije bio je i Indexov novinar Ilko Ćimić, koji je danas dobio nagradu HND-a za niz tekstova u kojima je razotkrivao predstečajne nagodbe Slavka Linića.

"Veliki dio krivice je na Vladi odnosno na premijeru Milanoviću koji je od početka štitio takav koncept i ono što je radio ministar Slavko Linić. Zakon je od početka loš. Najveći problem je u tome što je Linić imao diskrecijsko pravo nekome oprostiti 70 posto duga, a nekome ne oprostiti. Dan danas ne postoje nikakvi kriteriji niti se mjeri broj zaposlenih pa da se oprosti nekakav postotak duga. Zakon je nevjerojatno loš. Vidjeli smo sad što se događa kad se jednom čovjeku da jedna tolika moć, diskrecijsko pravo, a on ispod sebe ima 50 milijardi kuna koliko vrijede sve predstečajne nagodbe", rekao je Ćimić.

Komentirajući slučaj Spačva, Kolakušić je rekao da ne može govoriti o tom slučaju.

"Na internetu je sve. Uobičajeno je bilo da Republika Hrvatska može uzeti određeno zemljište kao naknadu za određeni dug".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.