"Krasan" poklon za Dan žena: Jalil najavio povratak poligamije u Libiju

KADA je u Libiji počeo ustanak protiv Gadafija, mnoge su žene i same krenule prosvjedovati i zahtijevati veće slobode, nesvjesne toga da će im njihova borba, čini se, donijeti upravo suprotno.

Predsjednica Libijske ženke unije kazala je kako je Arapsko proljeće bio najvažniji korak prema ostvarivanju rodne ravnopravnosti u prilično patrijarhalnom arapskom društvu. "Žene su pomogle revoluciju i revolucija je pomogla njima. U vladi će ubrzo sjediti nekoliko žena. Moramo zadržati ova naša ostvarenja i ne smijemo dopustiti da se ona uzurpiraju", kazala je Zakya Al Taib za RT.

Međutim, ono što se činilo kao put prema emancipaciji pretvorilo se u put koji vodi dodatnoj deprivaciji ženskih prava, što se može iščitati i iz obećanja šefa Nacionalnog prijelaznog vijeća da će ponovno vratiti poligamiju.

"Pravilo koje je ograničavalo broj supruga koje muškarci smiju imati protivi se šerijatskom zakonu i treba ga ukinuti", kazao je Mustafa Abdel Jalil.

Ovaj njegov prijedlog može se smatrati pokušajem da kupi i umiri moćne libijske paravojske koje objektivno vladaju mnogim dijelovima zemlje. Iako su mnogi Libijci ovu Jalilovu najavu dočekali s oduševljenjem, Libijke su ostale zbunjene jer se u revoluciji nisu za to borile.

Podsjetimo, u Gadafijevom režimu poligamija je bila zabranjena, te je muškarcima bilo zabranjeno ograničavati mobilnost svojih supruga. Do 2006. godine, više od četvrtine Libijki bilo je zaposleno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.