Kroz zatočeničke logore u BiH prošlo 200 tisuća ljudi

Ilustracija: Wikipedija (Foča)

NA PODRUČJU Bosne i Hercegovine tijekom rata od 1992. do 1995. godine bilo je najmanje 1350 zatočeničkih logora, a procjenjuje se kako je u njima kraće ili duže vrijeme bilo zatočeno više od 200 tisuća osoba, podaci su što su ih do sada prikupile nevladine udruge uključene u provedbu projekta dokumentiranja činjenica o ratnim logorima u BiH.

Projekt pod nazivom "Dokumentiranje logora i mjesta zatočenja u kontekstu utvrđivanja činjenica o prošlosti", koji je u utorak predstavljen u Sarajevu, provode nevladine udruge "Tranzicijska pravda i sjećanja" iz Sarajeva i "Centar za demokraciju i tranzicijsku pravdu" iz Banje Luke koje su istodobno članice regionalne Koalicije ze regionalnu komisiju za utvrđivanje činjenica o svim žrtvama ratnih zločina i drugim teškim kršenjem ljudskih prava počinjenih na teritoriji bivše SFRJ (REKOM).

Tijekom idućih pet godina, kako je najavljeno, objedinit će se sve činjenice dostupne na temelju suđenja za ratne zločine, a glavni je cilj spriječiti svaku daljnju politizaciju i manipuliranje podacima o postojanju zatočeničkih logora.

"Došlo je vrijeme da se ovime bavimo jer sve je manje živih svjedoka vremena, a oni će nam trebati da doznamo sve što se zbilo", kazao je na predstavljanju projekta profesor Pravnog fakulteta u Sarajevu Zdravko Grebo.

Tijekom dosadašnje provedbe projekta prikupljeni su podaci o petnaest različitih lokacija na kojima su postojali logori.

Koordinator projekta Hikmet Karčić kazao je kako je najzloglasniji po broju ubijenih zatočenika bio onaj u Foči gdje su vlasti bosanskih Srba logor napravile u prijeratnom kazeno-popravnom zavodu. "Tamo je ubijeno 266 zatočenih Bošnjaka i Hrvata", kazao je Karčić.

Prema dostupnim pokazateljima, najveći broj zatočenika ipak je bio smješten u nekadašnjem zatvoru Kula u okolici Sarajeva, koji je također bio pod nadzorom vojske i polciije bosanskih Srba. Kroz taj je logor, po Karčićevim riječima, prošlo više od deset tisuća zatočenika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.