Libijski premijer prijeti prosvjednicima vojnom akcijom

Foto: Guliver image/Getty images

LIBIJSKI premijer Ali Zeidan pojačao je u ponedjeljak pritisak na prosvjednike koji blokiraju izvozne luke na istoku zemlje, poručivši im da je još prije nekoliko tjedana naredio vojsci da se pripremi otići u taj dio Libije i odblokira luke.

Zeidan je više puta upozoravao kako bi mogao upotrijebiti silu da odblokira strateške luke u kojima prosvjednici, tražeći veću autonomiju od Tripolija, od ljetos smanjuju izvoz nafte za oko 600.000 barela dnevno.

"Prije nekoliko tjedana naredili smo ministru obrane da zapovjedi zapovjedniku vojske da krene prema izvoznim lukama na istoku. Stvar je sada u rukama vojnog zapovjedništva", rekao je Zeidan na konferenciji za novinare.

Istovremeno, libijski parlament izglasao je produžetak mandata koji je trebao isteći 7. veljače kako bi posebnom povjerenstvu dao još vremena za izradu novoga ustava, ključnog za napredovanje zemlje prema demokraciji.

Dvije i pol godine od pada Moamera Gadafija, demokratski put Libije otežavaju stalni nemiri i nesloga u Općem nacionalnom kongresu.

Članovi kongresa su donijeli novi plan koji predviđa prijevremene izbore ako posebno 60-člano povjerenstvo do svibnja ne ostvari napredak u izradi novog ustava.

Ako povjerenstvo bude napredovalo, aktualni saziv parlamenta ostat će do prosinca kako bi povjerenstvo imalo dovoljno vremena da dovrši temeljni pravni akt države, a izbori bi se održali krajem godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.