London Wine Fair: Hrvatski vinari osvojili medalje, ali je izvoz vina u Veliku Britaniju pao 44%

Foto: HGK

TRINAEST hrvatskih vinarija predstavilo se na sajmu London Wine Fair koji se održao od 2. do 4. lipnja 2014. godine.
 
Hrvatska vina u Londonu osvojila su na natjecanju (Intenational wine callenge - IWC) 60 priznanja za svoju kvalitetu, od toga jedan Internacionalni trofej i zlato za vino od Kozlovića – Santa Lucija Malvazija 2006.
 
Zlatne medalje osvojila su sljedeća vina: Vina Laguna Malvazija Vižinada 2011; Kozlović Malvazija 2012; Iločki podrumi Graševina Premium 2012; Bodren Ice wine 2011. Od ostalih medalja osvojeno je 8 srebrnih, 23 brončane i 23 preporuke, objavila je HGK.
 
Na sajmu su se prezentirali najznačajniji proizvođači vina iz cijele Hrvatske. Na površini od 63 četvornih metara veliki interes profesionalne publike izazvali su sljedeći izlagači: Agrolaguna, Badel 1862, Bodren, Bolfan vina, De Georgiis, Jako vino, Škaulj Šime, Trapan vina, Zlatan otok te dvije udruge: Vinistra i Liburna.
 
Ovaj sajam od izuzetne je važnosti za hrvatsko vinarstvo jer je to put ka svjetskom brandiranju vina Hrvatske. Također, prilika je i da se hrvatska vina predstave profesionalnoj publici  u Engleskoj ali i ostatku Europe i svijeta.
 
Hrvatska je na ovo zahtjevno tržište lanjske godine izvezla količinu od 16 tisuća litara vina u vrijednosti preko 122 tisuće američkih dolara. Uspoređujući 2013. u odnosu na 2012. godinu izovz vina se smanjio za čak 44%, stoga se moraju učiniti dodatni napori za povećanje aktvnosti vinara kako bi se i izvoz povećao, obzirom na interes koji pobuđuju hrvatska vina na ovom sajmu.
 
"Nadamo se da će se nastupom na ovom tržištu i sajmu još više povećati izvoz hrvatskih vina, a upravo zato HGK podupire hrvatske vinare u nastupima na inozemnim sajmovima, a posebice na ovom, koji je ključno mjesto za izgrađivanje daljnjeg zajedničkog branda "Vina Croatia – Vina Mosaica“, rekao je Igor Barbarić, tajnik Udruženja vinarstva u HGK.
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.