Malo ´vamo, malo tamo: HSP i HSP AS mijenjaju članstvo na tekućoj traci

Foto: Jadran Babić / Cropix

NA PRAVAŠKOJ sceni življe no ikad. Stalno se događa masovni prelazak članstva iz jedne u drugu pravašku stranku. Prvo svi izađu iz HSP-a i odu k Ruži Tomašić. Onda se predomisle i opet se pojave u HSP-u. U međuvremenu bivši HSP-ovci kao članovi HSP AS izbacuju iz stranke Antu Đapića. Zbog toga bivaju izbačeni iz Ružine stranke i vraćeni u HSP. Totalna pomutnja.

Đapić kao nečastivi, u HSP-u mu ni ime javno ne spominju

Danas su u Splitu predstavljeni kandidati za gradonačelnika i župana. Marijo Popović u tekuću je godinu ušao kao šef splitskog HSP AS-a, no prije mjesec dana ponovno se vratio u staru stranku te će je voditi na lokalnim izborima kao kandidat HSP-a za splitskog gradonačelnika. Na današnjem predstavljanju bio je i Ivan Turudić, čiji je glas bio presudan za izbacivanje počasnog iz stranke. Jedini je problem što je u to vrijeme bio član stranke Ruže Tomašić.

Predsjednik HSP-a Danijel Srb upitan o ovim okolnostima samo je kratko izjavio kako su "nedavno nestali razlozi zbog kojih je veliki dio članstva izašao iz stranke." Misli, dakako, na svrgnutog počasnog predsjednika Antu Đapića, čije se ime javno ne izgovara na tiskovnim konferencijama HSP-a. Đapić je i danas članstvu kao nekakav nečastivi kojeg je najbolje ni ne spominjati. 

Znak jednakosti

Premda je Srb kazao da će Turudić i Popović najbolje pojasniti svoje transfere koje su obavili u zadnjih godinu dana, od njih dvojice nije se ništa čulo na tu temu.

Srb tvrdi, pak, da između HDZ-a i HSP AS-a stoji znak jednakosti. S obzirom na leteće izmjene Popovića i Turudića, nas je zanimalo da nam kaže koji znak stoji između te dvije stranke i HSP-a. Odgovor nismo dobili.

Tko je HSP-u prihvatljiv koalicijski partner?

HSP-ovci su se, inače, upeli pokazati kako su samostalni i kako ne pristaju na koalicije, pogotovo s HDZ-om. Zato imaju koaliciju sa SDP-om u sisačko-moslavačkoj županiji, gdje je nedavno izbio veliki skandal pošto su se partneri dogovorili da Hitnu pomoć u ruke prepuste ženi koja je nedavno osuđena zbog zloporabe položaja u banci, o čemu je danas izvijestio Jutarnji list. 

Premda je Srb osuo drvlje i kamenje po HDZ-u i SDP-u, u koaliciji s ovim potonjim zapravo ne vidi nikakav problem. Istina, ima ideoloških razloga, ali to samo pokazuje kako je predsjedništvo lokalnim organizacijama prepustilo na volju s kim će i kako će.

Uvodno je, pak, Srb upozorio da u EU parlamentu imaju veliku koaliciju socijaldemokrata i pučana te da su SDP i HDZ samo njihove hrvatske filijale.

Mladi i obrazovani

HSP je, poklonivši vjeru Popoviću, pokazao da se oslanja na mlade i obrazovane kadrove, istaknuo je Srb. Popović je, pak, kazao kako je došlo vrijeme da se dokinu uski stranački interesi i političke trgovine. Uvjeren je u dobar rezultat na izborima. HSP ima i kandidata za župana. To je Ivan Župić iz Sinja, veteran 4. brigade.

HSP-ovci, premda euroskeptici, imaju i listu za EU parlament. To je zbog toga da bi se obranili hrvatski nacionalni interesi, istaknuo je Srb, navevši primjer Franje Vranjkovića koji je "spriječio da srpsko-hrvatski postane službeni jezik u EU parlamentu."

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.