Manolić tvrdi: Imam sve što mi treba za sudsku bitku protiv Karamarka

Screenshot: N1

VEČERAS je u emisiji Pressing na N1 gostovao Josip Manolić, koji se osvrnuo na stare, ali i nove aspekte razvoja priče o tome da je Tomislav Karamarko bio Udbin doušnik.

"Očekujem da će Karamarko ipak ići s tužbom, ipak se samo tu može dokazati što je istina, a što laž. Svašta će se sad iskopati u tim pričama, kada se obavještajci počnu izjašnjavati o njegovom slučaju. Ja znam da je bio ucjenjivan zbog sitnih nekih stvari koje su tada smetale postojećem sustavu. Tada je prihvatio radije manje zlo za njega nego da ga kriminaliziraju zbog nekih sitnih problema", kazao je Manolić.

Manolić je ponovio kako je medijski istupio jer su ga isprovocirale Karamarkove izjave o lustraciji.

"Iritirala me izjava što sad poteže pitanje lustracije i njegov manifest borbe protiv "crvenih", i jedno i drugo je politička besmislica u ovim momentima. To pokazuje čovjeka koji stoji na poziciji revidiranja povijesnih činjenica iz 90-ih u korist gubitnika Drugog svjetskog rata. Karamarko je na strani gubitnika, neprihvatljivo je to sada potezati. Pomirba je vid lustracije, generalno, jer mi smo s pomirbom oprostili jedni drugim grijehe, pod navodnicima", rekao je Manolić.

Udba mogla protežirati i postavljati na radna mjesta

Josip Manolić opisao je i svoju suradnju s aktualnim šefom HDZ-a dok mu je Karamarko još bio šef kabineta, a osvrnuo se i na činjenicu da je Karamarko radio u Arhivu, iako je navodno bio označen kao disident tog sustava.

"Udba mogla protežirati na nekim mjestima i određivati tko će na njima raditi, kao u Arhivu, gdje je radio Karamarko. Kao mlad čovjek bez iskustva i obrazovan, Karamarko je brzo ulazio u probleme koje je trebao rješavati kao šef kabineta. Nemam posebnih prigovora na njega. Imao je potrebe zadovoljiti... I druge interese, volio je sa ženama kontaktirati", kazao je.

"Svih godina kada smo radili nisam potezao to pitanje njegove suradnje s Udbom. Shvaćao je što znači biti šef i poštivao je hijerarhijske odnose u nekom sustavu", dodaje Manolić.

Istaknuo je i kako su "Tuđman i Mesić znali za Karamarkov angažman i bez njegove obavijeti, ali i kako ih je o tome ipak i osobno informirao.

"Smatrao sam da predsjednik mora znati. On nije bio za progon, ali je bio zaniteresiran da zna takve stvari", kaže Manolić.

Karamarko još ima doušnike u obavještajnom sustavu

U nastavku se osvrnuo i na svoje tvrdnje o tome kako ga Karamarkovi ljudi prate.

"Karamarko više nije aktivan, ali ima doušnika u sustavu u kojem je radio. U javnom istupu Miljenka Manjkas (Karamarkov savjetnik za medije, op.a.) on je iznio stajalište koje se poklapa s izjavama čovjeka koji nas je pratio i snimao.

Novinar koji je praćen sa mnom vjerojatno će tužiti, jer je to povreda i ograničavanje aktivnosti novinara".

Manolić ističe kako nema informacija o tome je li Tomislav Karamarko već podnio tužbu protiv njega, a na Merlićevo pitanje o dokaznom materijalu koji bi mogao koristiti, Manolić je dao naslutiti kako će u svojoj obrani uz svjedočenje predočiti i dokaze.

"U obrani ima i svjedoka i svega onoga što bi trebalo potkrijepiti slučaj. Ja sam u isto vrijeme i svjedok zbivanja, a tu je i ono što sam rekao Tuđmanu i Mesiću", kazao je.

Rubrika "Da ili ne"

Merlić je Manolića zamolio da mu sa da ili ne odgovori na niz pitanja, no Manolić je na svako ponudio opširniji osvrt: 

Jeste li požalili što vam je Karamarko bio šef kabineta? 

"Ne, nikada".

Tko je značajniji, Tito ili Tuđman?

"Tito u povijesti socijalističke Hrvatske, a poslije Tuđman, ja ne bih suprotstavljao Tita i Tuđmana".

Je li vam žao zbog premlaćivanja Mile Dedakovića Jastreba?

"Da, nikad nisam te metode podržavao, takva su priznanja uvijek kriva i daju krive rezultate".

Zaslužuje li Milanović drugi mandat?

"To će odlučiti birači na sljedećim izborima".

Strahujete li da bi vam mogli suditi zbog poratnih zločina (nakon Drugog svjetskog rata)?

"To je stvar dokaza za te zločine, ja sam siguran da će ih oni iznaći, ali nemam nikakvog straha od toga, jer smatram da sam uvijek tražio pravedna rješenja s pojedincima".

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.