Maras predstavio transparentnije jamstveno kreditiranje

Foto: Ronald Goršić/Cropix

TKO SU korisnici HAMAG-ovih jamstva, za koje programe i u kojem iznosu, od sad će biti poznato samo jednim klikom na internetu.

U prvom kvartalu 2013. godine HAMAG je izdao četiri posto više jamstava nego lani - njih 123, a kroz jamstvene programe u 2013. poduprto je 462 milijuna investicija, što je za 360 posto više nego godinu dana ranije, pohvalio se ministar obrta i poduzetništva Gordan Maras.

Tko su korisnici jamstava te u kojem iznosu i za koje konkretne projekte od sad se može provjeriti putem web stranica Hrvatske agencije za malo gospodarstvo. "Na ovaj način sustav će raditi puno transparentnije", predstavio je ministar Maras.

"Dužni smo hrvatskim građanima transparentno prezentirati koje to firme ili obrti dobivaju jamstva i za koje programe od države. Ovdje je 58 jamstva, nisu još objavljena sva jer smo s time krenuli sredinom kvartala. No, svaki ćemo mjesec `updateati` podatke, a ambicija je da do kraja godine ova stranica bude oko brojke 500", rekao je Maras.

Riječ je o jamstvima za kredite i nema govora o "bankarskoj tajni" napomenuo je Maras te pozvao i ostale institucije da učine isto. "Mi smo ugovorili s bankama i onima koji dobivaju jamstva od države da su ovo podaci koji se mogu objaviti, te očekujem da i druge institucije koje se bave kreditiranjem postupe na isti način. Nema razloga da to ne naprave", dodaje Maras.

Sami korisnici putem weba mogu odabrati jamstveni program, a strukture jamstva su različite, naglasio je predsjednik Uprave HAMAG-a Darko Liović. "Od kredita za likvidnost, poduzetnika početnika, kredita za nove investicije i razvoj investicijskih projekata - i tu ćete po prvi puta imati priliku transparentno pratiti na koji način država pomaže poduzetnicima u razvoju njihovih poslovnih ideja", kaže Liović.

Osim toga, na webu HAMAG-a je dostupan i poduzetnički kalkulator, putem kojeg svi oni koji pokreću posao mogu doznati koliko im je na raspolaganju poticaja - ovisno o veličine tvrtke, lokaciji, djelatnosti ili broju zaposlenih, a poduzetnici mogu automatski prijaviti i administrativne barijere.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.