Međunarodni i regionalni PR-ovci podržali hrvatske: "Nepromišljena politička odluka Vlade"

PREDSTAVNICA Hrvatske udruge za odnose s javnošću i Hrvatske udruge komunikacijskih agencija poslala je medijima priopćenje o podršci koju su hrvatski PR-ovci dobili od stranih agencija agencija i stručnjaka. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Krovna međunarodna organizacija nacionalnih agencijskih udruga, The International Communications Consultancy Organisation (ICCO), oštro osuđuje nedavnu odluku hrvatske Vlade o zabrani rada državnih institucija i državnih tvrtki s agencijama za odnose s javnošću.  "Smatramo da je ovakva zabrana bez presedana i diskriminirajuća prema PR agencijama. Korištenje usluga vanjskih konzultanata, koji posjeduju specifična znanja i vještine, u javnom sektoru je uobičajena praksa u svijetu, a pritom usluge komunikacijskih stručnjaka nisu i ne bi smjele biti izuzetak", istaknuo je Jean-Leopold Schuybroek, predsjednik ICCO-a.

International Public Relations Association IPRA, međunarodna udruga za odnose s javnostima, vodeća je globalna udruga stručnjaka za odnose s javnošću kojoj je cilj unapređenje struke te poticanje otvorenih i transparentnih komunikacijskih aktivnosti i razvoja etičnosti. James Holt, CEOIPRA-e, također je podržao kolege u Hrvatskoj te o nedavnoj Odluci hrvatske Vlade o zabrani angažmana agencija za odnose s javnošću u javnim tvrtkama i sektoru kazao: "Prema našem iskustvu jednostrane su aktivnosti gotovo uvijek kontraproduktivne. Stoga preporučamo konstruktivni dijalog između tijela javne vlasti i PR zajednice u Hrvatskoj u cilju zajedničke suradnje kojom bi se istaknula važnost i snaga komunikacijskih strategija kao dodatne vrijednosti uz, istovremeno, osiguranu transparentnost međusobnog ugovaranja."

Sue Wolstenholme, President Elect , Chartered Institute of Public Relations (CIPR), vodećeg profesionalnog tijela industrije odnosa s javnošću Velike Britanije koje zastupa interese zaposlenih u odnosima s javnošću u Velikoj Britaniji i ostatku svijeta, podržala je hrvatske komunikacijske stručnjake istaknuvši: "Nedavna Odluka hrvatske Vlade onemogućava korištenje usluga visoko kompetentnih komunikacijskih stručnjaka u javnom sektoru, koji će zasigurno imati potrebe u daljnjoj integraciji EU. Ovom Odlukom nije ugroženo samo tržišno natjecanje u EU, već i egzistencija brojnih PR praktičara te je, istovremeno, reputacija hrvatske Vlade izložena opasnosti. Stoga podržavam hrvatske kolege."

I regija je za hrvatske PR-ovce

Podrška hrvatskim kolegama nije izostala ni od strane nacionalnih udruženja za odnose s javnošću iz regije koji ističu svoju spremnost da na svaki način pomognu hrvatskim PR-ovcima u nastojanjima za zaštitu struke.


Miloš Đajić, predsjednik srpske stručne udruge DSOJ-a podržava hrvatske komunikacijske stručnjake u njihovoj borbi za zaštitu digniteta struke: "Smatram da je odluka koju je hrvatska Vlada donijela suprotna interesima građana. Iz same odluke se vidi da onaj tko ju je donio ne razumije suštinu odnosa s javnošću", naglasio je Đajić, te dodao: "Vlada Republike Hrvatske je svjetionik za sve vlade u regiji zbog uspješnog završetka procesa priključenja EU, stoga je i njena odgovornost mnogo šira. Ona može biti putokaz i drugima da tako nešto učine, a to bi bilo vrlo loše."

Slovenski kolege, u podršci koju su poslali HUOJ-u, izražavaju svoje duboko neslaganje s odlukom hrvatske vlade, naglašavajući kako su agencije za odnose s javnošću uvijek koristan partner u komunikaciji, kako u privatnom tako i u javnom sektoru te da svojim znanjima i iskustvom mogu stvarati dodatnu vrijednost u svakom projektu.

Iztok Verdnik, predsjednik Slovenskog društva za odnose s javnošću (PRSS) rekao je: "Uprava i članstvo PRSS vidi odluku Vlade Republike Hrvatske kao nepromišljenu političku odluku koja bi mogla nanijeti veliku štetu profesiji odnosa s javnošću i kolegama koji taj posao obavljaju""

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.