Međunarodni incident: 36 hrvatskih policajaca prešlo mađarsku granicu, uhićena dvojica vlakovođa

Foto: FAH

HRVATSKI policajci večeras su u 22.43h ušli u Republiku Hrvatsku preko graničnog prijelaza Baranjsko Petrovo Selo. Kako su nam kazali iz MUP-a, nije točno da su razoružani, a vratili su se autobusom.

Mađarska: Ovo je ogromni incident

Glasnogovornik mađarske vlade Zoltan Kovacs došao je nešto prije 21 sat do graničnog prijelaza na kojemu oko tisuću izbjeglica čeka ulazak u Mađarsku i prijevoz do Austrije.

"Došlo je do ogromnog incidenta, nenajavljeni vlak je došao na mađarski teritorij. Na njemu je bilo 1000 migranata i 40 policajaca. To je kršenje međunarodnog prava i mađarske granice, pokrenuli smo postupak i istragu", dodaje Kovacs, referirajući se na događaj od popodnevnih sati.

 

 

Savjetnik Viktora Orbana, Gyorgy Bakondi, koji je zajedno uz Kovacsa prisustvovao press konferenciji izjavio je kako je mađarska policija razoružala hrvatskih 40 policajaca koji su bez obavijesti i naoružani ušli na teritorij Mađarske, prenosi atv.hu.

Hrvatski policajci nisu uhapšeni u Mađarskoj

Pojedini strani mediji objavili su da su hrvatski policajci uhapšeni tom prilikom, no MUP je to demanirao.

"Obzirom da pojedini mediji objavljuju informacije o navodnim uhićenjima hrvatskih policajaca u Republici Mađarskoj, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske obavještava javnost da se radi o neistinitoj informaciji.", kažu iz MUP-a. 

Ministar Ostojić novinarima je kazao kako su naši policajci samo zapisani od strane mađarske policije te da su pušteni. Ali Mađari su zadržali dvojicu vlakovođa jer tvrde da je vlak s izbjeglicama ušao na njihov teritorij bez njihovog znanja. Ostojić je kazao i kako su policajci bili u vlaku s izbjeglicama te da su po dogovoru s Mađarima bili tu kako bi do dolaska na stanicu čuvali red i mir u vlaku. "No, Mađari su prekršili dogovor", dodaje ministar.

"Situacija je bila takva da smo bili uvjereni da se radi o dogovoru, a onda je to na neki način iskorišteno da se prikaže da su naoružani hrvatski policajci koji su čuvali red i mir upravo u tom vlaku povrijedili pravila. "Moram reći da bi to bila istina da nije bilo takvog dogovora i dobra stvar je da su oni samo zapisani, pušteni i vraćaju se nazad", rekao je ministar Ostojić i dodao kako još traju pregovori oko vlakovođa te naglasivši da će Hrvatska ustrajati u zaštiti svojih ljudi.

MUP je u 22.50 priopćio kako je 36 hrvatskih policajaca u 22:43 sati na GP Baranjsko Petrovo Selo ušlo u Republiku Hrvatsku.

Kovacs: Hrvatska je podbacila

"Hrvatska je u potpunosti podbacila, imali su dovoljno vremena za organizaciju, ali vidite i sami da je sustav doživio kolaps u svega jedan dan", rekao je Kovacs.

"Izbjeglice će biti prevedene u Mađarsku, gdje će ih popisati i pružiti im skrb. Mađarska nastavlja s gradnjom ograde prema Republici Hrvatskoj", dodao je. 

> VIDEO, FOTO U Hrvatsku dosad stiglo preko 17 tisuća izbjeglica, kaos na granici sa Slovenijom

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.