Merkel u oštroj novogodišnjoj poruci pozvala Nijemce da prigrle izbjeglice i odbace mržnju

Foto: Hina

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel pozvala je Nijemce da okrenu leđa protumuslimanskim prosvjednicima, koje naziva rasistima punim mržnje, i poručila da Njemačka mora pružiti dobrodošlicu ljudima koji bježe od ratova.

U neobično oštro sročenoj novogodišnjoj poruci svojim sugrađanima, Merkel je osudila i Rusiju zbog njezinih poteza u Ukrajini.

Mnogo Nijemaca zabrinuto je zbog porasta tražitelja azila iz ratom zahvaćenih zona.

Pojavio se novi pokret Patriotski Europljani protiv islamizacije Zapada (PEGIDA) koji svakog ponedjeljka organizira prosvjede u Dresdenu na kojima se okuplja sve više ljudi.

To čine po uzoru na prosvjede koji su se svakog prvog dana u tjednu organizirali uoči pada Berlinskog zida prije 25 godina.

"Podvala"

Merkel to naziva podvalom. "Danas, mnogo ljudi opet ponedjeljcima uzvikuje: 'Mi smo narod!'. Ali oni zapravo misle: Ne pripadate ovdje zbog boje svoje kože ili vjere". "Zato kažem svima koji idu na te demonstracije, ne nasjedajte na to. U njihovim su srcima često mržnja, bezobrzirnost i predrasude".

Djelomično zbog bremena svoje nacističke prošlosti Njemačka ima zakone o azilu koji su među najliberalnijima u svijetu. Broj tražitelja azila u Njemačkoj narastao je na 200 tisuća u ovoj godini, četiri puta više nego u 2012.

Na posljednjem prosvjedu PEGIDA-e 22. prosinca bilo je 17,5 tisuća ljudi. Ankete sugeriraju da trećina Nijemaca do neke mjere simpatizira te prosvjede.

Merkel naglašava da Njemačka ima dužnost pružiti zaklon ljudima koji bježe od ratova i njihovoj djeci osigurati odrastanje bez straha.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.