Merkozy: Dogovor noćas mora pasti!



UMJESTO ručka najpoznatiji europski par na vrhu, Merkozy održali su konferenciju za tisak na kojoj su pozivali Grčku na red.

Francuski predsjednik Nicholas Sarkozy rekao je kako sporazum o drugom grčkom bailoutu "nikad nije bio bliže", te je pozvao grčke političare da ispune svoje obveze. "Grčka je preuzela obveze i mora ih se skrupulozno pridržavati. Europa je mjesto u kojem svi imaju svoja prava i obveze. Vrijeme ističe, dogovor mora pasti".

Njemačka kancelarka Angela Merkel na istoj konferenciji izjavila je da oni žele "da Grčka ostane u eurozoni. Recimo to jasno, ovo je mišljenje nas oboje. No, ujedno želim dodati kako ne može biti novog grčkog paketa za spas ukoliko Grčka ne prihvati uvjete Troike. A oni koji u Grčkoj snose odgovornost moraju znati da nećemo odstupiti od ove pozicije. Od ključne je važnosti da se dogovor postigne u sljedećih nekoliko dana. Ne vidim kako bi produženje roka moglo pomoći. Vrijeme je od ključne važnosti. Mnogo toga visi o niti, cijela eurozona".

Francuska i Njemačka također smatraju da Grčka mora osnovati poseban fond u kojega će uplaćivati sredstva za otplaćivanje duga kako bi se osiguralo da postoji stalan priljev grčkih sredstava za otplatu duga.

Bez dogovora nema bailouta, a bez bailouta Grčkoj slijedi bankrot. Ako Grčka bankrotira, morat će izići iz euro zone, te bi se kriza mogla preliti na Italiju i Portugal, što je lančana reakcija koja bi mogla dovesti do potpunog raspada euro zone. Od same spomeni da Grčka i Troika neće postići dogovor, euro na tokijskoj burzi pada od najranijeg jutra.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.