Milanović demantira da država kupuje Inu: "Nećemo se zadužiti i dovesti građane na prosjački štap"

Foto: Hina

DRŽAVA se neće zadužiti za 2,6 milijardi eura kako bi od mađarskog MOL-a otkupila Inu, demantirao je premijer Zoran Milanović špekulacije dnevnog tiska.

"To, koliko ja znam, nije istina. Država se neće zadužiti za skoro tri milijarde eura i dovesti građane na prosjački štap. Mi svoje nećemo prodavati, a što će MOL raditi sa svojim dionicama, naravno da se to nas tiče, ali oni mogu slobodno raspolagati sa svojim dionicama", rekao je Milanović.

Istaknuo je da MOL mora informirati Vladu ukoliko želi prodati svoje dionice trećoj strani. Podsjetio je da je MOL vlasnik gotovo 50 posto Ine. "Sudski postupak protiv bivšeg premijera ne osporava legalnost kupnje dionica Ine koje je MOL kupio", rekao je Milanović.

"Ja bih rado vratio stvari na početak otprije 11 godina, ali to danas nije realno. Pedeset posto Ine je zakonito prodano. Pustimo sad ugovore o odnosu dioničara i plinski biznis gdje je očito bilo kriminala, tako sud kaže. Ali sama prodaja dionica je bila čista. Te dionice su dobro plaćene", rekao je Milanović.

Ministarstvo gospodarstva: Sve su opcije otvorene

Ministarstvo gospodarstva je potvrdilo za HRT da se na stručnoj razini analiziraju sve mogućnosti s kojima bi se zaustavila nastojanja Mol-a da naruši energetsku stabilnost Hrvatske i razvoj Ine.

Prema priopćenju, koje stiže kao odgovor na medijska izvješća da je vlada spremna na zaduživanje od 2,6 milijardi eura kako bi povratila upravljačkih prava u Ini, mogućnosti se ispituju zbog "najave Mol-a o mogućoj prodaji udjela u Ini, ali i neispunjenja poslovnih planova o razvoju Ine te odluka Mol-a suprotnih interesima države."

Ministarstvo ističe da su sve opcije otvorene ali da odluka, pogotovo ona o eventualnom otkupu dionica od Mol-a, nije donesena.

"Država pokazuje odgovornost prema državnim strateškim interesima. Ministarstvo gospodarstva sada je usredotočeno na arbitražne postupke i završetak pregovaračkog procesa s Mol-om, a nastavak pregovora očekujemo sredinom studenog," zaključuje se u priopćenju.

Hrvatska vlada je pred Arbitražnim vijećem Međunarodne gospodarske komore u Parizu pokrenula postupak u kojem traži da se ugovor s Molom o upravljačkim pravima u Ini, potpisan 2009. godine, proglasi ništavnim jer je Mol do upravljačkih prava došao nezakonito.

Nema mjesta za nova zaduživanja


Ministar financija Boris Lalovac je u komentaru medijskih izvještaja da se vlada namjerava zadužiti za otkup dionica rekao da, prema njegovom mišljenju, mjesta za nova opterećenja nema i da nije upoznat s modelom kojeg navodno iskušava ministar Vrdoljak, a prema kojem bi kao jamstvo za zaduživanje poslužilo zalaganje dionica Ine u posjedu države.

 "Muku mučim i ovako s financiranjem, a još naći nova zaduženja, moram priznati da što se mene tiče vrlo je mali prostor. Nisam o tom modelu razgovarao s ministrom Vrdoljakom, da li bi to značilo uključivanje u javni dug, vrlo vjerojatno bi, moram još sjesti s njim da vidim o čemu se tu radi. Međutim, prostora za daljnja zaduživanja nema', rekao je ministar za HRT.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.