Milanovićeva posebna savjetnica Zinka Bardić u sukobu je interesa!

ZINKA BARDIĆ, posebna savjetnica premijera Milanovića i direktorica strateških komunikacija u privatnoj PR tvrtki Madison Consulting, u ozbiljnom je sukobu interesa. To može baciti sumnju na mnoge poslovne odluke ove Vlade, od kojih neke, poput kupovine višenamjenskih borbenih aviona, teške nekoliko milijardi kuna.

Podsjetimo, Zinka Bardić u Vladi radi besplatno, a plaću prima u Madison Consultingu, privatnoj PR tvrtki za strateško savjetovanje i implementaciju odnosa s javnošću. Madison Consulting objavio je da Zinka Bardić od veljače 2012. g. "ne radi operativno s komercijalnim klijentima", ali i dalje obavlja dužnost direktora za koju je i plaćena. Drugim riječima Madison nas uvjerava da je politički angažman Zinke Bardić utemeljen na čistom altruizmu, a njihov na odricanju usred recesije, no, je li to baš tako?



Primjer 1: Milanović primio delegaciju Ikee - Ikeu zastupa Madison Consulting

U ožujku ove godine Zoran Milanović primio je delegaciju švedske Ikea Grupe koja s poduzećem "Madison Consulting" ima ugovor o lobiranju. Tvrtka u kojoj je Milanovićeva savjetnica vodeći menadžer, u Hrvatskoj zastupa interese švedskog giganta. Bio je to prvi službeni susret premijera s inozemnim investitorima, popraćen ozbiljnim PR-om u vodećim informativnim tv-emisijama. Ukratko, pun pogodak za Madison Consulting! U PR biznisu organiziranje sastanaka na najvišoj razini smatra se vrhuncem poslovnog lobiranja. U kakvoj se zadaći tu zatekla Zinka Bardić? Kao posebna savjetnica premijera Milanovića ili direktorica u Madisonu? U delegaciji Ikea Grupe nalazio se i Igor Štefanec, glasnogovornik švedske tvrtke. Prije nego je krenuo u PR vode Štefanec je bio glasnogovornik Udruge banaka, a jedno vrijeme (2003.) obavljao je i dužnost zamjenika glasnogovornice MUP-a Zinke Bardić.


Primjer 2: Kotromanović u poslu s avionima prednost daje Gripenu - Gripen zastupa Madison Consulting

Ministarstvo obrane RH, ovih dana razmatra ponude proizvođača modernih vojnih zrakoplova, višenamjenskih lovaca prilagođenih NATO standardima. Riječ je o možda najvećoj poslovnoj transakciji MORH-a u posljednjih desetak i više godina. U igri su, kako tvrdi ministar obrane Ante Kotromanović (u časopisu "Obrana i sigurnost" od  28. svibnja 2012.) švedski Saab Jas 39 Gripen, europski Eurofighter i američki F-16. Iako napominje da se sve ponude još razmatraju i da odluka nije donesena, Kotromanović malu prednost daje švedskom proizvođaču. Zbog cijene. Novi Gripen je jeftiniji od Eurofightera i F-16. "Gripen je, recimo, jeftiniji, mi točno znamo koliko bi nas koštao. Napravit ćemo studiju na osnovu svih informacija koje imamo i odabrati ono što je s obzirom na financijska ograničenja, naš nacionalni interes."- izjavio je ministar Kotromanović.

Posao vrijedan skoro pola milijarde eura!

Neslužbeno, može se čuti da za osam višenamjenskih lovaca Gripen Šveđani traže 450 milijuna eura. Riječ je vrlo hvaljenoj letjelici koju su u MORH-u favorizirali i tijekom mandata bivše Vlade jer je uz razumnu cijenu ponudila i bogati off set program. Kako bi što bolje lobirao u Hrvatskoj, švedski je "SAAB Gripen" krajem 2008. u Zagrebu otvorio ured, a iduće godine angažirao tvrtku "Madison Consulting" da ih zastupa u odnosima s javnošću. Ta im se akvizicija ubrzo isplatila jer su mediji od tada zasuti afirmativnim člancima o švedskoj vojnoj industriji, a niz hrvatskih novinara o trošku Saab Gripena posjetio je poligone i uzletne staze u Švedskoj. Glasnogovornik Gripena naš je proslavljeni plivač Gordan Kožulj, inače zaposlenik Madisona.

Tko može garantirati?

Ministar obrane Kotromanović ovih je dana najavio donošenje odluke o tom "poslu desetljeća". Ukoliko se hrvatska Vlada odluči za kupovinu švedskih aviona, tko može garantirati da Zinka Bardić, zaposlenica Gripenove PR agencije, na radu kod hrvatskog premijera, s tim nije imala ama baš nikakve veze?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.