Milanovićevi ministri natječu se u bahatosti: Kome ide najbolje?

Foto: FAH, RTL

PODBACIVANJE na svim političkim planovima kod članova SDP-a izaziva reakciju sasvim suprotnu od očekivane. Čovjek bi od članova stranke na vlasti koja niže neuspjeh za neuspjehom očekivao barem minimum skromnosti i samokritičnosti. Imperativima pristojnosti i zdravog razuma usprkos, SDP-ovci iz tjedna u tjedan sve više dižu nos, a u odsustvu bilo kakvog pozitivnog rezultata kojim bi se mogli pohvaliti, sve češće se koriste agresivnom prokazivačko-optužujućom retorikom.

Svi su im krivi osim njih samih.

Posljednji u nizu bahatih ispada ustrajno je odbijanje premijera Zorana Milanovića da čestita novoizabranoj predsjednici RH, Kolindi Grabar-Kitarović, na dobivenim predsjedničkim izborima. Umjesto civilizirane političke i međuljudske geste, Milanović se u izbornoj noć obrušio na Kolindu i HDZ, najavljujući stranački rat i daljnje zaoštravanje retorike. 

Prgavost i inat mladoga stranačkog vođe na stranu, ne zaboravimo kako premijera Milanovića u stopu prate i aktualni ministri, koji su u nizu prigoda pokazali manjak solidarnosti, empatije i razumijevanja šire društveno-ekonomske situacije u Hrvatskoj.

Šef bi bio ponosan

Tomislav Saucha, Milanovićev šef kabineta, tako je prije nešto više od tjedan dana pokazao kako se, u slučaju problematične situacije, valja pozivati na osobna poznanstva s ministrom i ravnateljem policije. Saucha je, nakon druge utrke Svjetskog skijaškog kupa na Sljemenu,  navodno izvrijeđao je interventne policajce u VIP šatoru i zaprijetio im svojim poznanstvom s ministrom Rankom Ostojićem i ravnateljem policije Vladom Dominićem.

U današnjem priopćenju MUP-a stoji kako je utvrđeno da policajac nije vrijeđao Sauchu, a kako će ostale okolnosti utvrditi Prekršajni sud.

Idemo u planine - službenim automobilom

Prisjetimo se i pasioniranog ljubitelja skijanja Siniše Varge, koji je sredinom prosinca, nakon odlaska na zimovanje službenim automobilom ipak iz vlastitog džepa "prebio" troškove koje je stvorio državi, odnosno 3.679,76 kuna.

Unatoč svemu, Varga nije osjetio potrebu da se ispriča građanima. Za njega je uplatom troškova u državni proračun priča bila završena.

Od države 70.000 kuna za električni automobil

Ministar Varga i danas je podigao polemike u medijima, nakon što je otkriveno kako se namjerava prijaviti na natječaj koji bi mu subvencionirao 70.000 kuna električnog automobila.

> Ministar Varga želi da mu država da 70.000 kuna za novi električni automobil

Podsjetimo, za servis njegovog službenog Audija A6 u ovoj godini u proračunu Ministarstva zdravlja predviđeno čak 96 tisuća kuna, odnosno osam tisuća kuna mjesečno.

Standardna uredska oprema

Osobito istančano razumijevanje za krizu koja potresa Hrvatsku pokazao je i Mihael Zmajlović, koji je namjerio preseliti Ministarstvo zaštite okoliša i prirode na vrh nebodera Zagreb Towera. Uz niz nedorečenosti i poluinformacija kojima je Zmajlović zatrpavao medije, osobitu pozornost privukla je i činjenica da si je u ured odlučio instalirati - tuš.

Dijana Sušac, glasnogovornica Ministarstva, stala je krajem listopada u obranu Zmajlovićevog tuša, izjavljujući: "Sanitarni čvor s WC-om i umivaonikom svakako nije kupaonica, a ako se u njemu nalazi i tuš to u današnje vrijeme ne predstavlja luksuz, to je standardi oblik opreme uredskih prostora".

Kriteriji po kojima nešto spada u standardnu uredsku opremu očigledno ovise o strogo individualnoj interpretaciji.

No pasaran

Ranko Ostojić također ima problema s percipiranjem onoga što sud javnosti (i zdravog razuma) drži spornim. Ministar unutarnjih poslova tako ne vidi nikakav problem u tome što je godinama živio u stanu Ninoslava Pavića. 

Kada je izbila afera oko stana Ostojić je na sve odgovorio pošalicom.
 
"Što je tu sporno? Možda mi vi možete pomoći ako znate nekog tko iznajmljuje stan koji bi mi odgovarao?", pitao se tada, odgovarajući na izravno pitanje o tome nije li neobično da je živio u stanu osobe koja se nalazila pod istragom.

Postoji li veće zlo od redovne avionske linije?

Računica efikasnosti Vesne Pusić oko leta iz Ankare za Zagreb također podliježe zakonitostima poznatim isključivo ministrici vanjskih i europskih poslova. Izdvajanje 120 tisuća kuna državnog novca za let Vladinim avionom, umjesto 100 tisuća kuna jeftinijeg noćenja u Ankari i uzimanja redovne linije, Pusić je opravdala prirodom posla koji obavlja.

"Tako je bilo najefikasnije vratiti se u Hrvatsku, a da se pritom ne spava još jedan dan u Ankari", maestralno je zaključila.

Aporija financijskih izvješća

U 2013. SDP je zakasnio s objavom financijskog izvješća na internetu, zbog čega je u državni proračun morao vratiti oko pet milijuna kuna, a "opušteni" pristup nastavio se i u 2014. godini, kada financijski izvještaj nije poslan DIP-u, zbog čega je stranka bila primorana platiti 610 tisuća kuna kazne. 

Nemojmo zaboraviti kako je upravo SDP promijenio zakon u veljači, uvodeći u njega obavezu slanja izvješća DIP-u.

Milanović je već kod prvoga prekršaja loptu odlučio prebaciti u dvorište HDZ-a.

"Svojim kolegama u Odboru za Ustav predložit ću da glasuju za kažnjavanje, jer ima u tome neke ironične simbolike da upravo SDP plati na ovaj način. Mi to možemo preživjeti. Stranke koje imaju optužnicu da su opljačkale pola Hrvatske mogu na kraju platiti maksimalnu kaznu upravo u ovom iznosu kao i mi", komentirao je novinarima propust u vlastitoj stranci.

Vozni park kraljevske svite

Nakon dvije godine mukotrpnog rada na izvlačenju zemlje iz ralja ekonomske krize, SDP se odlučio počastiti novim voznim parkom.

Tko bi mogao zaboraviti prizore stotina novih automobila koji stižu u Hrvatsku kako bi bili stavljeni na raspolaganje djelatnika Vlade, ministarstava, Sabora i Ureda predsjednika?

Šlag na torti predstavljali su skupocjeni Audiji kupljeni za za potrebe članova Vlade. Frapirani Milanović na konferenciji za novine izjavio je kako nije znao kakva se vrsta automobila naručuje te da sigurno ne bi dopustio da se kupuju automobili koji koštaju 650 tisuća kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.