Milanoviću, znaš li što ti rade ministri: Zašto Grčić podupire čovjeka koji je državi dužan milijune i koji je optužen za utaju poreza?

Foto: Neja Markičević/Cropix

KADA smo već pomislili da je propast šest milijuna kuna splitskog Ekonomskog fakulteta u propaloj Credo banci najbizarniji trenutak njegove karijere, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja Branko Grčić pobrinuo se za novo iznenađenje. 

Slobodna o Zapadnim vratima, a o dugovima, ovrhama i optužnici ni retka

U petak je u Slobodnoj Dalmaciji objavljena priča o projektu Zapadna vrata iza kojeg stoji poduzetnik Josip Komar. Široj javnosti relativno nepoznat, najavljivao je svojedobno gradnju najvišeg zagrebačkog nebodera, a onda se našao na udaru prijatelja koji mu je u zrak dignuo cijeli vozni park.

Tekst je nastao nakon upita redakcije Slobodne Dalmacije da Ministarstvo regionalnog razvoja predstavi neki od veličanstvenih projekata koji će pokazati svu mudrost i probitačnost kako ministra Grčića, tako i Agencije za investicije u slamanju administrativnih barijera, brzoj realizaciji projekata, skrbi za nova radna mjesta te svekoliki prosperitet građanstva. 

Sasvim sigurno ne slučajno, u PR tekstu Slobodne Dalmacije ni retkom nije spomenuto da tvrtke Josipa Komara imaju značajna dugovanja, među ostalim i par milijuna kuna državi za neplaćeni porez, kao i nekoliko ovršnih postupaka. Nepotrebno isticati, ništa ne piše ni o tome da se Komar  našao i na udaru Općinskog državnog odvjetništva u Splitu zbog utaje poreza i nepokretanja stečaja. U travnju prošle godine dignuta je optužnica.

Osim toga, Komara su tužila i braća Lelas jer im je ostao dužan 790 tisuća eura za zemljište na Zenti. Upisao je vlasništvo nakon što im je platio kaparu od 60 tisuća eura. Premda je bio u obavezi isplatiti ostatak cijene do konca 2010. godine, to nije napravio pa su ga braća Lelas tužila u travnju 2012. godine, što je uredno zavedeno i u zemljišne knjige. Komara je nedavno prijavio i Porsche Leasing zbog neplaćanja rata za VW Passat.

O svemu ovome, dakako, u Slobodnoj Dalmaciji nije bilo ni riječi. Projekt je nahvaljen na sva zvona kao velika investicija teška 500 milijuna kuna koja će stvoriti 200 novih radnih mjesta.

Grčić: Tko je taj Komar, prvi put čujem za Fonem?!

Slijedom svega navedenog, zanimalo nas je kako je moguće uz sve to da ministar Grčić radi reklamu Komaru, a državna Agencija za investicije slama administrativne barijere u korist poduzetnika koji ima određene repove za sobom, uključujući i milijunske dugove državi te optužnicu za štetu u državnom proračunu.

"Tko je taj Komar? Prvi put čujem za Fonem? Netko te fila perverzijama. Izbjegavam bilo kakve pojedinačne kontakte s firmama, a ako su projekti u pitanju, sve furam prema Agenciji za investicije", odgovorio nam je u SMS komunikaciji ministar Grčić u petak navečer. Čuli smo se tada i s njegovom glasnogovornicom Ljubicom Vukom, svojedobno predstavnicom radnika u Nadzornom odboru koji Slobodnu Dalmaciju predao Ninu Paviću.

Kratko nam je kazala da nemaju nikakvih spoznaja o spornim situacijama s poduzetnikom Komarom te da će provjeriti s Agencijom, premda čisto sumnja da i tamo išta znaju o tome.

Pa da, što bi išta znali o investitoru kojem guraju projekt? To zasigurno nije posao državne administracije da zna što druga državna tijela, poput Državnog odvjetništva ili Porezne uprave, rade. Time se u Hrvatskoj bave novinari, a ne oni koji su iz proračuna plaćeni za taj posao. To je, nažalost, realnost s ovakvim potpredsjednicima i ovakvim Vladama.   

Komar odmah saznao da Index sprema tekst, a Grčić nikada čuo za njega?!

Sasvim iznenađujuće, s obzirom da ni Grčić, a ni Vuko ne poznaju Josipa Komara, još istu večer užarile su se telefonske žice. Anamaria Komar, supruga Josipa Komara, tako se u kasnim večernjim satima raspitivala o tekstu koji sprema Index. Kako je doznala za tekst? Nije joj imao tko reći osim Grčića i Vuko. On kaže da je ne pozna, ona tvrdi da nije zvala. Pravi misterij.

Isto tako, vrlo neočekivano, iduće ujutro Josip Komar javio se braći Lelas i obećao im skoro plaćanje. Pozvao se na tekst u Slobodnoj Dalmaciji i pojasnio im je kako je u pitanju veliki projekt koji će mu donijeti novac potreban da ih isplati. Nisu mu povjerovali. Već je dosta puta obećavao, pa ništa nije napravio.

Lelas: Komar nas je "izradio"

Drago Lelas, koji pomaže beskućnicima u Udruzi Most, ogorčen je ponašanjem Josipa Komara.

"Ugovor smo sklopili u dobroj vjeri i s potpunim povjerenjem. To je, pokazalo se, bila greška, jer sva naša nastojanja da riješimo ovu situaciju nisu dala nikakav rezultat. Tim novcem ja i brat trebali smo riješiti stambeno pitanje jer smo obojica podstanari. Naivno smo uletjeli u sve ovo, nismo pretpostavljali da bi nas Komar mogao `izraditi`. Sve smo pokušali, a onda smo lani podnijeli tužbu. U više od godinu dana nije sazvana rasprava", kaže Lelas. 

Članak u Slobodnoj Dalmaciji neugodno ga je iznenadio. 

"Nisam mogao vjerovati što su napisali. Veliki kapitalni projekt s 200 novih radnih mjesta, a meni i bratu čovjek duguje gotovo milijun eura. Nevjerojatno", šokiran je Lelas.

Komar: Vaša pitanja potvrdila su moj loš osjećaj...

Kontaktirali smo i Anamariu Komar. Njoj nije jasno što se netko buni. S projektom je, tvrdi, sve u najboljem redu. Josip Komar odgovorio nam je, pak, na pitanja o utaji, poreznom dugu, ovrhama, lizingu i braći Lelas. Kada je vidio pitanja, samo se potvrdio loš osjećaj koji je imao kada je čuo da se raspitujemo o njegovim poslovima. Premda smo pitali kako je doznao, to pitanje je ostalo neodgovoreno.

Za optužnicu o utaji i nepokretanju stečaja u tvrtkama Fonem i Fonem nekretnine nikada nije čuo. Sjeća se da je nešto takvo bilo na Prekršajnom sudu i da je to odavno završeno.

Vrlo je čudno da Komar nema saznanja o optužnici jer je u sklopu istrage saslušan pred istražnim sucem te je u obrani naveo da smatra da nije kriv i da nije bilo potrebe da se u tvrtkama pokreće stečaj jer im je imovina vrjednija od obaveza.

VW Passat je bio na korištenju u Fonemu, potvrdio je Komar i koliko on zna, rate su se uredno podmirivale.

Za ovrhu od pola milijuna kuna od Alpe Adria Centra kaže da je neutemeljena. Nije uopće siguran jesu li uselili u njihov uredski prostor u Zagrebu.

Ovrha od gotovo 14 milijuna kuna tvrtke OL nekretnine zbog neizvršenih obaveza Fonema također nije pretjerano uzrujala Komara. Pojasnio nam je kako su "odlučili ignorirati nove okolnosti i očekuju da se korištenje zemljišta za izgradnju malog hotela za poznatog kupca nastavi plaćati očekivanom dinamikom nakon što je kupac hotela iskoristio negativne medijske napise i odustao od kupnje, a novog kupca nema, niti postoji interes za projekt tog profila..."

Kerumologija: Komar ne zna ništa o poslovanju firme koju vodi njegova sestra?!

"I ostala pitanja vezana za poslovanje tvrtki Fonem ne mogu komentirati jer se ne nalaze više pod mojom kontrolom. Svojevremeno su se uspješno bavile nekretninskim poslovima, ali su se našle u teškoćama nakon što sam postao žrtva ucjene i učestalih paljenja automobila o kojima su mediji intenzivno pisali. Nakon privatne i poslovne agonije, koja je trajala skoro dvije godine, počinitelj je otkriven i nepravomoćno osuđen. Tada je već tešku poslovnu situaciju dodatno pojačala ekonomska kriza, koja je žestoko pogodila tržište nekretnina i nije neobičan epilog u kojem su tvrtke iz sustava Fonem, što ugašene, što prodane. Tvrtke su svim kupcima zemljišta isporučili urbanizirane parcele s pripadajućim projektima i neopterećene teretima, izvođači su uredno plaćeni, a kupcima isporučeni stanovi na čiju se kvalitetu nitko nije žalio", pojasnio je Komar.

Nije detaljizirao u koga su završile firme. Provjerili smo mi. Prema sudskom registru Fonem grupu vodi sestra Katija Komar. Kontakt je lako naći jer je oglašen na internetu kao kontakt za gradsku tvrtku Splitska obala.

"Ma, to vam je samo onako, na papirima. Ja vam o tome ne mogu ništa komentirati", kazala nam je Katija Komar. U sudskom registru navedeno je da je članica Uprave i da samostalno zastupa društvo. Nad kojom njezin brat više nema kontrole. Po istom principu kako i saborska zastupnica Nevenka Bečić više ništa ne zna o dugovima u Kerum d.o.o. jer je tvrtku preuzela nećakinja Željka tako nam ni Josip Komar ne može reći o 1,8 milijuna kuna duga državi jer firmu vodi sestra, koja opet kaže da nema veze... Kakva petljanija. Možda najbolje da pitamo Grčića. Možda on zna. A ne. Rekao je da ni on ne zna...

Komar: Ja sam žrtva, a ne braća Lelas

Komar se posebno osvrnuo i na dug braći Lelas. Po njegovom, ispada da su oni krivi. "Zbog tužbe koju je Plovput pokrenuo protiv braće Lelas, zemljište se nije moglo staviti u funkciji, niti se projekt mogao realizirati jer je banka nakon podizanja tužbe Plovputa otkazala financiranje. Zemljište nisam otuđio, niti opteretio, ali trpim štetu od imobiliziranih sredstava koje sam, doveden u zabludu, uložio, ali nisam mogao realizirati projekt. Vjerujem da će se uskoro steći uvjeti da se zemljište stavi u funkciju i nadam se da ćemo u tom slučaju postići dogovor s prijašnjim vlasnicima oko rješavanja te situacije. U suprotnom, prepustit ćemo odluku sudu o tome tko je postupao u dobroj vjeri i na kraju pretrpio značajnu štetu", tvrdi Komar.

Drago Lelas šokirao se kada je čuo o tužbi Plovputa kao razlogu za neplaćanje zemlje.

"Moja obitelj se s Plovputom parničila godinama, a sve je bilo riješeno do trenutka potpisivanja ugovora s Komarom. Samo još nekih 20 dana trebalo je pričekati jedan manji dio terena, ali i to je riješeno i nema apsolutno nikakve veze s nepoštivanjem ugovora Josipa Komara. To njegovo opravdanje mi zvuči nevjerojatno", kazao nam je Lelas o Komarovom protuargumentu.

Najbolje ništa ne znati

Nevjerojatna je zapravo cijela ova priča. Grčić ne zna Komara, Komar ne zna sestru, sestra ne zna za firmu koju vodi, u Agenciji koja bi trebala spasiti Hrvatsku investicijama isto ništa ne znaju...

Nitko ništa ne zna, a lik i djelo hvali se u Slobodnoj na sva zvona, u realizaciju programa upire i državna administracija. U Hrvatskoj je izgleda najbolje ništa ne znati. Tko manje zna, bolje prođe. Tko bi ikada rekao da nam je ministar Grčić obrazovao generacije mladih ekonomista. Njih sigurno nije tako učio.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.