Ministarstvo financija utvrdilo nepravilnosti u udruzi Hrabro dijete! Nedostaje dio novca prikupljenog za Noru!

Foto: Facebook

POMOĆNIK ministra financija Branko Šegon izjavio je da su nakon financijskog nadzora utvrđene nepravilnosti u udruzi Hrabro dijete. Šegon je rekao kako cijeli slučaj Ministarstvo financija prosljeđuje Državnom odvjetništvu, ali ne želi potvrditi s čije strane je došlo do zlouporabe.

> Đana Atanasovska: Mi imamo dokaze da su oni slali svoje privatne brojeve žiro-računa ljudima da uplaćuju donacije za Noru!

Dodao je da je Ministarstvo financija utvrdilo da je u akciji prikupljanja i trošenja novca za liječenje Nore Šitum bilo zlouporaba koje ukazuju na postojanje kaznenog djela, odnosno na to da nedostaje dio novca, te će stoga rezultate nadzora poslati nadležnom državnom odvjetništvu. Šegon je pojasnio da je proveden proračunski, devizni i djelomično porezni nadzor nad Udrugom  te su utvrđene dvije vrste nepravilnosti.

"Jednu možemo svrstati u kategoriju manjih nedostataka administrativne naravi, a bilo je i povreda propisa u smislu suštinske naravi, gdje se radilo o određenim zlouporabama koje ukazuju na izvršenje kaznenog djela. O svemu tome ćemo izvijestiti nadležno državno odvjetništvo", rekao je Šegon novinarima ispred Ministarstva financija i najavio da će državnom odvjetništvu sve podatke dostaviti u idućih nekoliko dana.

Nadzor nad udrugom "Hrabro dijete" iz Nove Gradiške naložilo je krajem listopada tamošnje općinsko državno odvjetništvo nakon što su roditelji Nore Šitum upozorili da mjesecima bezuspješno pokušavaju od te udruge dobiti odgovor o iznosu novca prikupljenog u humanitarnoj akciji za liječenje njihove kćeri u SAD-u.

Šegon nije htio govoriti o kakvim je zlouporabama riječ, kao ni o kolikom iznosu novca se radi, kazavši kako je na državnom odvjetništvu da to ocijeni i o tome da svoje mišljenje.

Nije htio konkretizirati ni o kojim se sudionicima radi, odnosno jesu li nepravilnosti vezane uz djelovanje udruge ili roditelja preminule Nore Šitum. "Dosta sudionika je bilo i mi ne možemo konkretizirati o kojim se sve sudionicima radi. Međutim, bilo je povreda od strane odgovornih osoba koje su sudjelovale u samom prikupljanju i trošenju novca", rekao je te ponovio kako je na državnome odvjetništvu "da ono procijeni".

U akciji je bilo prikupljeno 4,38 milijuna kuna, a sav utrošeni novac bio je za liječenje u inozemstvu, izvijestio je Šegon. "Troškovi su bili relativno mali i ne možemo reći da je bilo rasipnog i bahatog trošenja", ustvrdio je. Potvrdio je da dio novca nedostaje, no nije htio govoriti o svoti. "Mi smatramo da je odvjetništvo ono koje će utvrditi sve relevantne činjenice i svotu novca koji je eventualno upotrijebljen nezakonito", rekao je.

Državno odvjetništvo će ocijeniti je li bilo elemenata kaznenog djela, a ako ono bude smatralo da je potrebno učiniti još neke radnje i provjere, u kontekstu našeg nadzora, ono će nas obavijestiti i mi ćemo postupiti, zaključio je pomoćnik ministra financija.

Šegon prije nekoliko tjedana: Ako se radi o prevarama ili bilo kakvim manipulacijama podnijet ćemo kaznenu prijavu i o tome obavijestiti Državno odvjetništvo!

Na pitanje što u slučaju da nadzor potvrdi navodne nepravilnosti, Šegon je prije nekoliko tjedana izjavio: "Teško je sada prejudicirati stvar. Ako se radi o prekršajnoj odgovornosti, podnijet ćemo prekršajni nalog. Ako se, pak, radi o prevarama ili bilo kakvim manipulacijama podnijet ćemo kaznenu prijavu i o tome obavijestiti Državno odvjetništvo", rekao je Šegon.

"Ne znamo o navodima Šegona ništa"

Tajnik Udruge Hrabro dijete Haris Kapetanović rekao je Indexu kako o informacijama koje je iznio Šegon ne zna ništa. Kazao je kako je Udruga dobila obavijest o nekoliko manjih nepravilnosti te da se na njih očitovala. Jedna obavijest koju su dobili odnosila se na očitovanje o jednoj donaciji iz inozemstva. To su dobili jučer i danas se o tome očitovali. A druga nepravilnost, dodaje Kapetanović, odnosila se na matičnu knjigu članova Udruge i popis članova nazočnih na jednoj od skupština. "Dobili smo rok od osam dana da to riješimo i to smo riješili", rekao nam je Kapetanović.


Također, dodao je kako je jedna od grešaka i pokretanje akcije 2. i 3. veljače bez odobrenja nadležnih institucija.

Odvjetnik Norine obitelji: Na račun bolnice uplaćeno je točno 3.265.111,76 kn

Od odvjetnika  Đane Atanasovske i Ivice Šituma, Dejana Španovića zatražili smo komentar o prosljeđivanju predmeta DORH-u, te ga zamolili da nam dostavi točne podatke o iznosima s kojima barata. Njegov odgovor prenosimo u cijelosti:

"Mogu potvrditi da je do 7.2.2013. po uplaćenim donacijama za mldb. Noru  stanje na računu Udruge Hrabro dijete iznosilo 5.346.082,49 kn, nakon što je Đana Atanasovska sa svog žiro računa (otvorenog za potrebe akcije) na račun Udruge, 6.2.2013. g., prije polaska u SAD, uplatila iznos od 3.821.819,74 kn.

Od prikupljenog iznosa (5.346.082,49 kn) na račun The Children s Hospital of Philadelphia (SAD) 7.2.2013. uplaćeno je 3.265.111,76 kn ili 575.654,40 USD tako da je s 10.2.2013. stanje na računu Udruge iznosilo 2.232.558,51 kn, 53.863,03 EUR i 9.004,81 CHF.

Ovi iznosi utvrđuju se rješenjem nadležnog ureda Nova Gradiška od 26.2.2013. g.

Ovaj iznos navodi na tiskovnoj konferenciji Đana Atanasovska, prethodno dovedena u zabludu od predsjednice Udruge gđe. Žužić da je ovo cjelokupni iznos humanitarne akcije zajedno sa uplatama donacijskog telefona i otpuštenog duga po osnovi PDV.


U rješenju nadležnog ureda ne utvrđuju se iznosi prikupljeni donacijskim telefonom i uplatom države na ime otpuštenog duga po osnovi PDV kao niti druge devizne uplate, iako je sada poznato da su ove uplate izvršene (devizne uplate u drugim stranim valutama osim navedenih već do 10. veljače 2013. g., a iznosi donacijskog telefona i otpusta duga poslije).

Budući da je nadzor deviznih i kunskih uplata proveden od Ministarstva financija (paralelno i od Ministarstva socijalne politike i mladih) treba utvrditi koji je stvarni iznos prikupljen u humanitarnoj akciji, do 10. veljače 2013. g. - kada je akcija formalno zaključena odnosno do 20. ožujka 2013. g. (smrti Nore) - kada je akcija faktično zaključena (jer su uplate pristizale sve do smrti Nore) i kasnije uplatama po osnovi otpuštenog PDV i donacijskog telefona.

Ove podatke smo zatražili od ministarstava i očekujemo do sutra ili u petak."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.