Mjesecima je molila: Majka petero djece Lovorka Hančić konačno dobila lijek koji joj spašava život

Foto: Privatni album

"DANAS mi je odobren lijek. Sretna sam najsretnija. Još mi zvuči nestvarno. Svima hvala što ste bili uz mene", napisala je na svom Facebook profilu Lovorka Hančić, majka petero djece koja se deset mjeseci borila sa sustavom tražeći lijek koji joj spašava život, a koji je posljednjih mjeseci dobivala zahvaljujući ljudima koji su joj lijek donirali...

No, danas joj je Institut za tumore odobrio lijek Glivec. Ravnatelj KBC-a Sestre Milosrdnice, ustanove pod koju spada Institut za tumore, Danko Velimir Vrdoljak kazao je HRT-u kako je odlučio da se Lovorki Hančić odobri lijek Glivec.

"Nakon deset mjeseci više ne ovisim o donacijama, ne moram razmišljati, ovo će biti prva noć da ću u komadu odspavati", rekla je Hančić za HRT.

"Molim za svoj život"

Podsjetimo, zakon Lovorki Hančić nije dopuštao da za lijek Glivec doplati koliko treba, te je u isto vrijeme morala konzumirati lijek od kojeg joj je bilo loše.

"Molila sam. Molila sam za pomoć i razumijevanje. Molim za svoj život. Tjeraju me da pijem zamjenski lijek, a ja nemam zamjenski život nego samo ovaj jedan, niti moja djeca imaju zamjensku majku. Ne odlazim više na hitnu, jer time ništa ne postižem. Vrijeme koje trebam utrošiti na svoje ozdravljenje ja trošim na obilaske doktora i moljakanje, pisanje dopisa i borbu za lijek. Moram li trpjeti poniženja svakog mjeseca, svakog dana? Moram li sama okrenuti svijet da dobijem lijek koji me drži na životu? Moram li se sama boriti protiv sustava koji bi mi trebao pomoći? Moj život je u rukama Javne nabave - koja propisuje Imakrebin, a uskraćuje Glivec.", rekla je Hančić na press konferenciji u rujnu prošle godine.


2011. godine njoj je dijagnosticiran dijagnosticiran  rijedak oblik tumora GIST na duodenumu, s metastazama na jetri. Otkriven je sasvim slučajno, nakon sedam godina zdravstvenih tegoba i upornog pokušavanja utvrđivanja njihova uzroka. Hitan operativni zahvat na duodenumu i jetri bio je uspješan.  Nakon uspješne operacije, onkolog joj je propisao lijek Glivec koji je ujedno i najučinkovitiji lijek za njenu bolest.  Glivec je tzv. “pametni lijek” koji napada samo stanice raka, ali ne i zdrave stanice pa nije agresivan za organizam kao klasična kemoterapija. Aktivna supstanca ovog lijeka se zove imatinib. Glivec je Hančić dobro podnosila i bolest je bila pod kontrolom, što je potvrđeno mnogim pretragama kao što su CT, UZV, krvnim testovima.  Međutim, u svibnju 2014. godine, odlukom povjerenstva za lijekove, Glivec su joj zamijenili generičkim lijekom pod nazivom Imakrebin.

Već nakon pete tablete dobila je jaku mučninu praćenu stravičnim bolovima u želucu, te završila na hitnoj gdje su joj bolove ublažavali lijekovima na bazi morfija. Liječnik joj je zabranio daljnje uzimanje lijeka Imakrebin i uputio je njenom onkologu. No, od tada su svi tvrdili da nemaju sigurne dokaze da su njene tegobe uzrokovane Imakrebinom te joj nisu željeli prepisati Glivec iako bi ga ona sama doplatila 4000 tisuće kuna....

Danas je konačno dobila lijek koji joj je toliko potreban.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.