Monetizacija: Savjetnici za koncesioniranje autocesta, koji koštaju 50 milijuna kuna, zaključili da je najbolje rješenje koncesija

Foto: scx.hu

SAVJETNICI Vlade Republike Hrvatske za davanje autocesta u koncesiju, Erste Group bank, Delloite, Wolf Theiss  i Asvinag International, a čije usluge koštaju 50 milijuna kuna, zaključili su da najbolje rješenje za autoceste – koncesija.

S obzirom da je prva faza procesa monetizacije autocesta kojima upravljaju tvrtke HAC i ARZ privedena kraju i da je objavljena Obavijest o namjeri davanja koncesije za javne usluge radi davanja koncesije za upravljanje i održavanje hrvatskih autocesta, Ministarstvo prometa objavilo je dokument pod nazivom "Monetizacija javnog duga u vezi s društvima HAC i ARZ – Konačni nacrt izvješća za Fazu 1“.
 
"Na temelju razmatranja ciljeva Vlade RH, analize potencijalnih mogućnosti monetizacije, povratnih informacija zaprimljenih tijekom ispitivanja tržišta, te dubinskog ispitivanja u vezi s transakcijom, predlaže se da se Projekt realizira kroz dodjelu koncesije za upravljanje i održavanje autoceste kojima upravljaju HAC i ARZ.“, navodi se u dokumentu.
 
Na temelju takve koncesije, Vlada RH bi dala u koncesiju postojećih 1.024 km autoceste kojima upravljaju HAC i ARZ strateškom investitoru koji bi preuzeo naplatu cestarine, upravljanje, kao i  redovno i izvanredno održavanje autocesta u predloženom razdoblju od 40-50 godina (točno razdoblje bilo bi određeno tijekom nadmetanja).
 
Investitor bi ostvario povrat ulaganja od zadržane cestarine i dodatnih prihoda, te bi preuzeo sve nastale troškove poslovanja i održavanja u vezi s autocestama. Trenutna trošarina od 0,6 kuna po litri goriva koja se plaća HAC-u ostala bi na raspolaganju za druge svrhe i ne bi postala dijelom Projekta, čime bi se neizravno dodatno osnažio državni proračun, navodi se u izvješću.
 
Prema izvješću savjetnika za 40-godišnju koncesiju, investitor bi Vladi RH platio koncesijsku naknadu u prvotno procijenjenom iznosu od 2,4 – 2,9 milijardi eura.
 
Ukoliko bi razdoblje koncesije bilo produljeno na 50 godina, procijenjeni bi iznos mogao biti povećan na 2,6 – 3,3 milijarde eura, uz prikladne mjere za upravljanje rizicima pruženim od strane Vlade RH.
 
Cjelokupno izvješće možete pronaći na linku. (.pdf)
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.