Na suđenju Sanaderu rasprava o Indexovoj ekskluzivi: "Uprava Ine nije toliko bahata da bi tražila veće plaće"

UPRAVA Ine ne upravlja Inom. Sukus je to današnjeg svjedočenja Davora Mayera, jednog od tri hrvatska predstavnika u Upravi Ine, na suđenju Ivi Sanaderu.

> Tijek suđenja

Izmjene dioničarskog ugovora, kojima je u vrijeme Sanaderove vladavine dobio upravljačka prava nad Inom, za Hrvatsku su izrazito nepovoljne, kazao je Mayer. "Držim da je ovaj ugovor protivan interesima RH. Dati jednu kompaniju na upravljanje drugoj kompaniji, a pritom nemati prave elemente zaštite vlastitih interesa, nikako ne može biti u interesu Hrvatske", kazao je Mayer.

Hrvatski predstavnici u Upravi Ine, tvrdi Mayer, nemaju nikakve operativne ovlasti. Sve odluke donose Mađari. "Zadatak uprave je da vodi operativno upravljanje društva. Ali u ovom slučaju je upravljanje prebačeno na predsjednika Uprave, koji firmu vodi kao generalni direktor. Ja ne znam da ovakvo upravljanje postoji u bilo kojoj drugoj kompaniji u Hrvatskoj", rekao je Mayer.

Uprava Ine, naime, ima šest članova. Troje članova Uprave imenuje Hrvatska, a troje MOL. No, predsjednik Uprave, kojeg također imenuje MOL ima pravo na dva glasa - u slučaju izjednačenog broja glasova, njegova je zadnja.

Ne znaju čak ni po kojoj cijeni se kupuje nafta

Koliko je minorizirana uprava hrvatskih članova Uprave, Mayer je ilustrirao tvrdnjom da ih se kod mnogih odluka ništa i ne pita. Većina odluka donosi se, barem formalno, na razini odbora izvršnih direktora, kojim također predsjedava šef MOL-ove uprave. Iako je odbor izvršnih direktora savjetodavno tijelo, jednom kada predsjednik Uprave Ine prihvati njihove zaključke, hrvatski članovi Uprave više ih ne mogu osporiti.

Njihove prigovore, ukoliko ih i iznesu, Mađari će na sjednici Uprave bez problema preglasati. Hrvatski članovi Inine Uprave, kaže Mayer, nemaju čak ni podatke o cijenama po kojima Ina otkupljuje naftu! Štoviše, kad su te podatke službenim putem, na sjednici Uprave, zatražili, Mađari su im rekli da se radi o tajnim podacima.

"Ostali smo šokirani da je nama kao članovima Uprave niži menadžment donio odluku koja je za nas poslovna tajna. Rečeno nam je da to ne možemo dobiti u pismenom obliku jer bi mogli te podatke iznijeti vani i odati poslovnu tajnu", kaže Mayer.

Ina posluje bolje, ali za to nije odgovoran MOL

Hrvatski član Uprave priznao je da se Inina financijska bilansa poboljšala otkad je MOL preuzeo upravljanje nad Inom. No, tvrdi da pozitivni rezultati koji su zabilježeni u 2011. godini nemaju nikakve veze s Mađarima. "To je rezultat aktivnosti naftnih polja u Siriji i na sjevernom Jadranu, dakle rezultat ulaganja koje je pokrenuto prije nego je MOL postao većinski dioničar", kazao je Mayer.

Štoviše, Mayer čak tvrdi da je MOL nekim svojim potezima nanio štetu Ininom poslovanju. Mađari su, tvrdi Mayer, nametnuli mjere štednje koje su polučili pozitivne rezultate. No, i u uštedama se lako može pretjerati. "Potrebno je uložiti u infrastrukturu i modernizaciju, na čemu se sada štedi", kazao je Mayer, dodavši da interes MOL-a nije nužno i interes Ine i Republike Hrvatske.

Mayerovo svjedočenje Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović nazvao je tendencioznim i kontradiktornim. Prodanović je ustvrdio da je sasvim normalno da većinski dioničar ima veća prava, te da je Mayer upravo iz te "notorne činjenice" izvlačio svoje zaključke. Kontradiktoran je, kaže, zato što se Sanadera najprije teretilo da je sklopio nepovoljan ugovor, a sada se govori o tome da se taj ugovor nije poštivao u smisli obveza restrukturiranja rafinerija u Rijeci i Sisku.

Na sudu rasprava o Indexovoj ekskluzivi

Posebno zanimljiv bila je rasprava o Indexovom ekskluzivnom otkriću da su članovima MOL-ove Uprave plaće povećane s 62 na 130 tisuća kuna bruto. "Na Indexu je jučer objavljeno da ste si povisili plaće za 50 posto", zatražila je Jadranka Sloković Mayerov komentar.

Član Inine Uprave rekao je da Indexov tekst sadrži niz neistina, te dodao da "svatko prisutan može reći zašto je taj tekst izišao baš sada". Također kaže da si članovi Uprave nisu sami povećali plaće, već je to učinio Nadzorni odbor.

Kada je tužiteljstvo zatražilo da objasni kakve su neistine navedene u Indexovom tekstu, Mayer je kazao: "U tekstu stoji da imamo bonus, to nije istina. Parkirne karte u prvoj zoni bile su u 2011. godini, to više ne postoji. Plaće Uprave bile su na razini plaća izvršnih direktora, neki su imali i veće plaće od nas. Nismo tražili da nam se plaće povećaju, nego da se usklade s plaćama izvršnih direktora".

Sucu Ivanu Turudiću ova je tvrdnja bila posebno zabavna. "A kako ste drugačije mislili da će se uskladiti?", pitao je Turudić, na što je Mayer odgovorio da su se plaće izvršnih direktora mogle smanjiti. Mayer je također istaknuo da su članovi Uprave Ine svjesni situacije u Hrvatskoj, te da "nisu toliko bahati da bi tražili povećanje plaće".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.