Nakon Maje Sever opomenu pred otkaz "pobrala" i Elizabeta Gojan: "To je jasna poruka o slobodi medija"

HRT-OVOJ novinarki Elizabeti Gojan uručena je opomena pred otkaz zbog intervjua Slobodnoj Dalmaciji u ožujku koji je dala, kako kaže, kao predsjednica Izvršnog odbora HND-a i Ogranka HND-a na javnoj televiziji.

Gojan je ovu, već drugu u tri mjeseca, opomenu dobila na inicijativu vršitelja dužnosti urednika Informativnog programa Dražena Miočića i glavnog urednika Brune Kovačevića. "Opomenu sam dobila zato što sam 24. ožujka bez dozvole svojih nadležnih dala intervju slobodnoj Dalmaciji. Za to mi nije trebala dozvola zato što sam nastupala kao predsjednica Izvršnog odbora Hrvatskog novinarskog društva", kazala je za Index Gojan te dodala su joj opomenu dali bez da se prethodno o cijelom slučaju izjasnila.

"Jasna poruka o slobodi medija"

No, kazala je i da su joj u Pravnoj službi HRT-a već najavili da se sprema "nova optužnica" protiv nje i to zbog izjave koju je jučer dala Deutsche Welleu u vezi slobode medija". "Sve te optužbe su jasna poruka o slobodi medija i ne bih više ništa o tome komentirala", kazala nam je Gojan te dodala kako će o svemu upozoriti i Međunarodnu federaciju novinara. Prvu opomenu je Elizabeta Gojan dobila još 31. siječnja te je na nju odgovorila njezina odvjetnica, dok HRT na taj podnesak nije imao daljnji komentar.


Živu atmosferu na HRT-u prošlog tjedna je upotpunila još jedna opomena pred otkaz koju je zaradila urednica i novinarka emisije "Hrvatska uživo" Maja Sever. Njoj je uručena opomena zbog gostovanja novinara Drage Pilsela u jednoj od emisija. Oni koji su joj dali opomenu smatraju da u emisiji o suspenziji Nadbiskupije splitsko-dalmatinske don Ivanu Grubišiću nije svim stranama dala jednaki tretman i zastupljenost. Pritisak na Maju Sever se nastavio i jučer, na Međunarodni dan slobode medija, kada je zajedno sa kolegicom Lelom Knežević zaradila i prijavu Etičkom povjerenstvu HRT-a.

"Još jedan u nizu pokušaja zastrašivanja zaposlenika"

U vezi opomene pred oglas Elizabeti Gojan oglasila se i potpredsjednica Izvršnog odbora HND-a pri HRT-u Sanja Mikleušević Pavić u priopćenju u kojem stoji da je to "još jedan u nizu pokušaja sustavnog zastrašivanja pojedinih zaposlenika od strane Uprave".

"Elizabeta Gojan kao predsjednica strukovnog ogranka nema ograničenja slobode govora jer njezina funkcija uključuje sve oblike javnih nastupa. Stoga za pokretanje postupka upozorenja, nakon čega slijedi otkaz, nema pravne osnove. Kako joj je ovo druga opomena pred otkaz u samo tri mjeseca uz najavu treće od strane Pravne službe, a zbog (koje li ironije) njezina govora na Dan slobode medija i istim povodom dane izjave Deutsche Welle Internationalu, očito je da se Elizabetu Gojan  i Izvršni odbor koji predstavlja, pokušava ušutkati ne birajući sredstva", piše u priopćenju IO HND-a pri HRT-u.

"Da je riječ ne samo o apsurdnom nego i pravno dvojbenom postupku potvrđuje i činjenica kako upozorenje potpisuje Marko Ugarković, član Uprave HRT-a koji je na svoju dužnost prije mjesec dana podnio ostavku", dodaje Sanja Mikleušević Pavić i kaže da će o ovom, "najnovijem u nizu skandaloznih poteza" trenutačnog vodstva HRT-a obavijestiti sve institucije nadležne za praćenje rada i poslovanja HRT-a, kao i međunarodne organizacije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.