"Nisu nas zastrašile prijetnje": Radnici na referendumu odbili Vladine promjene kolektivnog ugovora

ČLANOVI svih pet sindikata koji su proveli referendum, glasovali su protiv izmjena kolektivnog ugovora.

Čak 90 posto članstva nije podržalo Vladin prijedlog smanjenja prava. "Nisu nas zastrašile vladine prijetnje, zastrašivanjem su postigli suprotan učinak!", poručuju sindikati. "Želimo kompromis, ali ne da se srozava ugled zaposlenih u javnim službama. Svjesni smo situacije, ali nismo spremni na ucjene, želimo biti ravnopravni partneri", rekao je Zvonimir Laktašić iz sindikata učitelja.

73 posto radnika iz Preporoda odbilo promjene

Iz Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod izvijestili su da je na referendumu o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora omogućeno izjašnjavanje 9 tisuća članova njihovog sindikata. Iz Preporoda kažu kako je odaziv bio izniman jer se izjasnilo 82 posto članova, odnosno 7,5 tisuća članova sindikata.


"Prema pristiglim podacima iz 311 od ukupno 326 ustanova u kojima je referendum proveden, 4.729 članova ili 73 posto odbilo, a 1.723 člana, odnosno 27 posto prihvatilo je prihvatilo je prijedlog Vlade Republike Hrvatske", izvijestili su iz Preporoda.

Predsjednik tog sindikata Željko Stipić naglasio je i kako nisu uočene nikakve nepravilnosti tijekom provođenja referenduma, kao ni pritisci usmjereni prema članstvu koje se na referendumu izjašnjavalo.

"Ja mislim da da su ovaj rezultat bitno usmjerili postupci visokih predstavnika Vlade RH i bit će prilike da se o tome govori. Da se kaže točno čime je Vlada usmjerila rezultate ovog referenduma. Nekim pojedincima iz Vlade je bilo jako stalo da ti rezultati budu takvi kakvi jesu. Pritom mislima na 19. srpnja kada je zaposlenima u školama došla poruka od Vlade koja je bila shvaćena kao ucjena. Visoki Vladini dužnosnici predvođeni premijerom svojim potezima su usmjerili rezultat referenduma. Među njima i krivi obračun plaće te ne snalaženje s načinom obračuna plaća u kolovozu.", komentirao je za Index Željko Stipić.

"Možda nekima u Vladi odgovara ovakav rezultat ali ja bih upozorio da su jednostavna rješenja u pravilu i pogubna", zaključio je Stipić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.