Njemački mediji: ECB je ubio euro

NJEMAČKI konzervativni listovi danas su se okomili na šefa ECB-a Marija Draghija i njegov plan o kupovanju obveznica zaduženih zemalja. Tvrde kako je Draghi na taj način praktično ispisao "bjanko ček" problematičnim zemljama i da bi to moglo ugroziti čitavu monetarnu uniju.

Većina konzervativnih njemačkih listova od očetka krize podržava stav Bundesbanka, koji je pak vrlo kritičan prema Draghijevom uplitanju u odnose na financijskom tržištu. Tvrde kako je Draghi zašao na političko polje, na kojem ne bi trebao biti.

Bild je otišao najdalje, kazavši kako je zbog ECB-ovih najnovijih mjera "euro upropašten", odnosno mrtav. Objašnjavaju kako ova "pomoć" zaduženim zemljama neće riješiti njihove probleme već će zakomplicirati život svima u eurozoni. Pritom se citiraju njemački političari koji tvrde da je ECB izašao van okvira svog mandata i da je njena nezavisnost ugrožena.

"Draghi je upalio alarm u Njemačkoj", stoji na naslovnici Die Welta. Poslovni list Handelsblatt, koji najviše prigovora zbog tereta bailouta koji pada na leđa njemačkih poreznih obveznika, donosi naslovnicu sa sloganom "Uspon, pad i uskrsnuće Bundesbanke".

Nijemci bi mogli početi tražiti izlaz iz ovakve eurozone


Unutra se vrlo oštro kritizira "demokratski deficit spasitelja eura", odnosno ECB-a. Pritom se aktualizira tema odluke njemačkog ustavnog suda o legalnosti bailout fondova eurozone. Odluka je na rasporedu sljedećeg tjedna i dosad se vjerovalo kako će sud potvrditi legalnost tog plana, ali postoji opravdan strah da bi Nijemci nakon ovog poteza ECB u tom činu mogli pronaći izlaz iz svega. Odnosno eurozone u postojećem obliku.

Frankfurtski Allgemeine Zeitung također ističe kako je "granica između monetarne i fiskalne politike nepovratno zamućena", a argument da je kupovanje obveznica unutar mandata ECB-a nazvao je "nategnutim".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.