Njemački policajci godinama pratili milijune mobitela: Uhvatili palitelja samo jednog BMW-a

BERLINSKA policija je špijunirala više od 4,2 milijuna mobitela u akciji hvatanja palitelja automobila u njemačkom glavnom gradu.

Policajci su mobitele počeli pratiti 2008. godine. Nisu snimali razgovore, ali su ih slušali i pregledavali SMS-ove. Te informacije su koristili kako bi pronašli imena i adrese oko tisuću ljudi koji su živjeli blizu mjesta gdje su automobili zapaljeni, piše RT.

"To si ne mogu ni zamisliti"

Dnevni list Tageszeitung piše da je policija planirala proširiti svoju potragu na još 1,7 milijuna mobitela. Špijuniranje građana su priznali u ponedjeljak te izazvali zgražanje opozicijskih stranaka. "To si ne mogu niti zamisliti", kazao je Udo Wolf iz stranke ljevice. Slučajevi paljenja automobila su godinama bilježeni u relativnom mirnom Berlinu, a vrhunac akcije je bio u kolovozu prošle godine kada je u tri noći zapaljeno 47 vozila.


Činilo se da je akcija politički motivirana, jer su zapaljeni skupi automobili u bogataškim kvartovima, no potom su se incidenti počeli događati i u drugim dijelovima Berlina. Njemački mediji su sumnjali da iza akcija stoje radikalni desničari ili ljevičari, a ostavili su i mogućnost da mladi samo kopiraju ponašanje britanskih vršnjaka.

Tolika akcija, a samo jedna presuda

Član parlamenta iz centrističke Socijaldemokratske stranke i kriminalist Dieter Wiefelspuetz kazao je da su napadi "preteča za terorizam" te dodao da ponovno oživljava ekstremna ljevičarska Frakcija Crvene armije koja je u Njemačkoj 70-ih i 80-ih godina izvela bombaške napade i ubijala ljude.

U lovu na palitelje je uhićeno nekoliko ljudi, a donesena je samo jedna presuda. Nezaposleni 43-godišnji Berlinčanin je dobio 22 mjeseca zatvora uvjetno te 300 sati društveno korisnog rada zbog paljenja BMW-a. Mnogi bi rekli - tresla se brda, rodio se miš.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.