Novi francuski premijer je lijevi umjerenjak i žestoki zagovornik umjetnosti i kulture

NOVI francuski predsjednik Francois Hollande je nakon današnje inauguracije premijerom proglasio dugogodišnjeg lidera Socijalističke stranke u parlamentu, Jean-Marca Ayraulta.

62-godišnji Ayrault je gradonačelnik Nantesa i 15-godišnji Hollandeov suradnik. Prije izbora je slovio kao umjereniji kandidat za to mjesto od svojih suparnika, uključujući i lidericu Socijalističke stranke Martine Aubry. Hollande je već ranije dao za naslutiti kako će baš Ayrault biti njegov premijerski izbor, posebno kada je na konferenciji za novinare 27. travnja rekao da će na to mjesto doći "poznati socijalist upoznat sa radom parlamenta" i netko s kim je u dobrim odnosima.

Prvi među socijalistima podržao Hollandea

Hollande i Ayrault su često čvrsto surađivali u parlamentu i moglo ih se vidjeti kako sjede jedan do drugoga. Kada je Ayrault 1997. godine prvi puta izabran za predsjednika Kluba zastupnika Socijalističke stranke, Hollandea je postavio za prvog zamjenika.

Premijer Ayrault je bio i među prvim uglednim članovima stranke koji je podržao Hollandeovu kandidaturu na izborima za socijalističkog kandidata za predsjednika. "Francoisa i mene dijeli stvarno prijateljstvo. On je reformator na ljevici", rekao je Ayrault krajem 2011. godine tijekom izbora u Socijalističkoj stranci.

Dobre veze sa njemačkim socijal-demokratima

Francuski mediji pišu da snaga novog francuskog premijera dolazi iz njegovog utjecaja u Njemačkoj i poznavanja političkih prilika u Berlinu. Bivši profesor njemačkog jezika održava dobre odnose sa predsjednikom najveće njemačke oporbene stranke SPD, Sigmarom Gabrielom.

Kao gradonačelnik Nantesa je pokazao da zna preuzeti lidersku ulogu, a izgradio je i reputaciju političara koji žestoko brani umjetnost i kulturu. Kritičari ističu da bi mu slabost moglo biti neiskustvo u vladi te sukob sa članovima Zelenih koji očekuju da će dobiti svoja mjesta u Hollandeovoj izvršnoj vlasti.

Ayrault je snažno gurao projekt izgradnje zračne luke u Nantesu čemu su se žestoko protivili ekolozi. Kao i Hollandea, i njega prati glas da mu nedostaje prave karizme. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.