Novi okršaji policije i prosvjednika: Studenti marširali ulicama Quebeca, njih 180 završilo iza rešetaka

STUDENTSKI prosvjedi u Quebecu nastavljaju se već 27. dan zaredom, a sve više visoko pozicioniranih kanadskih političara pridružilo se ogorčenim studentima u borbi za njihova prava. Prosvjednici traže manje cijene upisnina na sveučilišta i obrazovni sustav koji će biti jednak za sve, bez obzira na njihovu ekonomsku situaciju. Umjesto toga, vlada je najavila kako uvođenje novog zakona kojim bi se ovakve i slične demonstracije zabranile, javlja Washington Post.

Provincijska vlada u Quebecu prihvatila je u petak zakon prema kojem ograničava pravo na održavanje prosvjeda, a od sudionika zahtjeva da policiju o održavanju prosvjeda informiraju najmanje 8 sati ranije. Usprkos novom zakonu, prosvjednici su se jučer ponovno okupili na ulicama Quebeca, a policija je uhitila njih 180.

Prema policijskom izvješću, prosvjed je proglašen ilegalnim svega nekoliko sati nakon što je započeo, oko 20.30 po lokalnom vremenu, kada su studenti počeli gađati policijske snage različitim predmetima.

Prva skupina prosvjednika opkoljena je, a privedeno je 110 osoba. Kako su se demonstracije nastavile usprkos policijskoj zabrani, tijekom noći je uhićeno još 70 osoba.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.