Novi zakon o socijalnoj skrbi: Nema više povlaštenih cijena energenata

Ilustracija: Arhiva

NOVI zakon o socijalnoj skrbi koji je stupio na snagu 1. siječnja 2014. godine ne daje povlastice za povlaštene cijene energenata pružateljima socijalnih usluga.

Naime, ranijim zakonom o socijalnoj skrbi, dobivanjem rješenja mogle su se ostvariti niže tarife za energente struju i plin, te za vodoopskrbu, odvodnju i druge komunalne naknade te rtv pristojbu.

Novim zakonom to više nije moguće, iz Ministarstva socijalne politike i mladih, voditeljica službe za praćenje projekata i programa udruga Gordana Radonić za Media servis objasnila je.

"Povlašteni status vezan za korištenje energije i drugih usluga po ranije važećem zakonu, mogli su ostvariti samo oni pružatelji socijalnih usluga, koji su pribavili rješenje Ministarstva ili drugog nadležnog tijela o ispunjavanju propisanih uvjeta za pružanje socijalnih usluga i nakon upisa u upisnik ustanova".

Zaklada plaća energente po tarifama za gospodarstvo i poduzetništvo

To je dovelo do problema u zakladi 'Čujem, vjerujem, vidim', čija je svrha pomoći mladim osobama s invaliditetom u edukaciji, koji su se obratili Ministarstvu sa zahtjevom za niže tarife energenata.

Naime, to je neprofitna organizacija koja za svoj rad koristi gradski prostor, ali energente, struju, plin i vodu plaćaju po tarifama za gospodarstvo i poduzetništvo.

Iz udruge su poručili da su se obratili Ministarstvu socijalne politike i mladih zahtjevom za rješenje tog problema, gdje su im poručili da djelatnost koju oni obavljaju nije socijalna.

"Ono što mi radimo smatraju da je obrazovanje. Nije nam jasno. Čim pružate nekome nekakvu pomoć, pogotovo takvoj skupini osoba s invaliditetom, to ne spada u socijalnu djelatnost. Nemamo profita, pomažemo drugima, a plaćamo te energente po tržišnoj cijeni", ističe upravitelj Zaklade Mirko Hrkač.

"Ako socijalna djelatnost, odnosno usluga, nije pružiti potrebnu određenu pomoć osobama koje same ne mogu zadovoljiti određenu potrebu, a koja je usko povezana s ljudskim pravima, onda se pitamo što je to socijalna usluga", dodaju iz zaklade.

"Nema više povlaštenih uvjeta"

Gordana Radonić objasnila je da prema njihovim informacijama, ova Zaklada potrebno rješenje nije pribavila, pa ni prema starom zakonu ne bi ostvarila pravo na povlaštene cijene, a kamoli sada kada je donesen novi zakon koji propisuje...

"Nema više povlaštenih uvjeta. Samo po povlaštenim uvjetima sada ima za korištenje vodoopskrbe, odvodnje i drugih komunalnih usluga te za plaćanje naknade za RTV pristojbu. Znači, povlašteni status se ne daje za energiju, za plin i struju", pojasnila je Radonić te nadodala da se novim zakonom koji je stupio na snagu 1. siječnja 2014. u kojem se Zakon o socijalnoj skrbi usuglasio sa zakonom o energiji, pravo na subvencionirano plaćanje energenata dakle struje i plina, ne daje pružateljima socijalnih usluga, te su poručili Zakladi da zatraži rješenje za niže tarife za ostale naknade: vodu, komunalne usluge te RTV pristojbu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.