Ograničavanje iranskih nuklearnih ambicija: Mogu li se pregovarači dogovoriti do 24. studenog?

Foto: FAH

NASTAVLJAJU se razgovori na visokoj razini koji za cilj imaju ograničavanje iranskog nuklearnog programa, u zamjenu za ublažavanje sankcija koje su nametnute toj islamskoj republici, prenosi AP.

Samo petnaest dana prije isteka postavljenog roka za okončavanje pregovora, američki državni tajnik John Kerry sastao se s iranskim ministrom vanjskih poslova Javadom Zarifom te posrednicom Europske unije Catherine Ashton.

"Ako druga strana pokaže i dokaže da postoji dobra politička volja moći ćemo se na kraju dogovoriti. U New Yorku smo odlučili da ćemo se fokusirati na rješenja umjesto na različitosti", kazao je iranski ministar

I dalje postoje razilaženja

Američki državni tajnik istaknuo je kako i dalje postoje velika razilaženja između Irana i ostalih stranaka u pregovorima, dodajući kako SAD i dalje vjeruje kako se može doći do dogovora.

Dogovor koji bi "ukrotio" iranske nuklearne težnje bio bi ujedno i veliki uspjeh za Obaminu administraciju.

Tri diplomata nisu davala izjave novinarima prilikom okupljanja, a pregovarači iz Kine, Francuske, Njemačke, Rusije i Velike Britanije pridružit će se pregovorima 18. studenoga u Beču, javlja AP.

Zapadne sile i njihov saveznik Izrael sumnjaju da Teheran u tajnosti pokušava proizvesti nuklearno oružje

Samo dva tjedna prije isteka roka za postizanje sporazuma, visoki predstavnici Irana, SAD-a i EU-a sastali su se u nedjelju u Omanu kako bi pokušali prekinuti zastoj u pregovorima o spornom iranskom nuklearnom programu.


Ponavljajući službeni stav Teherana, Ali Akbar Velajati, savjetnik vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hameneija rekao je da se Islamska Republika neće odreći svojih nuklearnih "prava", ali je predana pregovorima pod Hameneijevim vodstvom.

Zapadne sile i njihov saveznik Izrael sumnjaju da Teheran u tajnosti pokušava proizvesti nuklearno oružje, a sukob koji traje više od deset godina prijeti izbijanjem šireg rata na nemirnom Bliskom istoku.

Cilj razgovora iranskog ministra vanjskih poslova Mohamada Javada Zarifa, američkog državnog tajnika Johna Kerryja i visoke europske predstavnice Catherine Ashton je uvesti ograničenja za proces obogaćivanja uranija u zamjenu za postupno ukidanje sankcija.

Iran odbacuje optužbe tvrdeći da želi samo miroljubivu nuklearnu energiju i odbija riješiti se kapaciteta za obogaćivanje uranija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.