Olakšan posao USKOK-u: Lovrić Indexu već priznao nezakonitosti u slučaju Saloon

Foto: FAH

USKOK je danas objavio rješenje o provođenju istrage protiv Ivice Lovrića, zagrebačkog pročelnika ureda za obrazovanje, kulturu i sport, a jedan od tri slučaja za koji se tereti je i onaj za Saloon o kojem je iscrpno pisao Index.

> Istraga zbog transfera Šarića, Cibone, Holdinga i Saloona: Lovrića od istražnog zatvora spašava jamčevina od 400 tisuća kuna

Uskoku bi posao trebao biti i olakšan jer smo u nizu članaka došli i do priznanja odgovornih kako je u slučaju Saloon bilo nezakonitosti.

> Nakon što su razorili kultni zagrebački klub Saloon, Cibona i Grad Zagreb priznali: Da, pogriješili smo!

Podsjetimo kako su u ožujku ove godine, a nakon što je nasilnim upadom privatne tvrtke Klokan, devastiran i potpuno uništen interijer kluba Saloon odgovorni čelnici grada Zagreba i Košarkaškog kluba Cibona priznali u odgovoru na pisani upit Indexa kako su napravili propust kao i da je bilo nezakonitosti. 

Priznali su to nakon što je Index čelnike Grada Zagreba i KK Cibona suočio s dokumentacijom oko Saloona prema kojoj se ispostavilo  da Cibona nije smjela potpisati s privatnom tvrtkom ugovor o podnajmu prostora na Tuškancu, popularnog Saloona.

Naime, obitelj Srezović u dugogodišnjem je sudskom sporu s Gradom Zagrebom oko prostora kojim upravljaju još od 1970. godine, a Upravni sud nedavno im je omogućio da sami pokrenu proces legalizacije prostora na Tuškancu, a ne Grad Zagreb.

Čekajući pravomoćno okončanje sudskog spora, Srezovići su se nemalo iznenadili kada su u listopadu otkrili provalu u svoje prostore. Pozvali su policiju,  no zaštitari koji su se pojavili ispred vrata Saloona tvrdili su da imaju pravovaljani ugovor s Cibonom te sve dozvole Grada Zagreba. Policija se povukla te je tako počela devastacija i uništavanje Saloona.   

Srezović: Napokon institucije rade svoj posao!


Obitelj Srezović zadovoljna je razvojem događaja vezano za pročelnika Lovrića te kažu za Index da je njihova građanska dužnost bila prijaviti USKOK-u i DORHU-u sve nezakonite radnje vezano za Saloon. Prijava je predana u prosincu prošle godine.

"Od same nezakonite provale preko nezakonitih ugovora i do kompletnog uništenja i devastacije Saloona priča oko ugovora govori sama o sebi jer su ih potpisivali Bandić, Antunović, Lovrić i direktor KK Cibone Čavlović te vlasnici tvrtke Klokan Kolarić i Telinec. Onog trenutka kada su  shvatili da su pogriješili, što su i sami priznali, sve ugovore Bandić je proglasio ništetnima te ih je poništio 31. ožujka ove godine", kaže nam danas Maro Srezović dodajući da se sve ovo dogodilo zapravo kasno jer je Saloon nepovratno uništen.

Kako nam kažu sudski sporovi i dalje traju, ali su i institucije konačno počele raditi svoj posao.

"Nama ostaje i dalje želja ponovo otvoriti Saloon i nastaviti s raditi tradicijom od preko 45 godina", kaže na kraju Maro Srezović.

Za što točno USKOK tereti Lovrića

Podsjetimo kako USKOK tereti Lovrića zbog ugovora za prostor Saloona odnosno "zakupa sportskog objekta KC Tuškanac bez plaćanja zakupnine". Lovrić je, tvrdi USKOK, u rujnu i listopadu 2012. godine, u namjeri da Ciboni omogući nezakonito stjecanje prava upravljanja i korištenja diskoteke Saloon bez da je raspisao javni natječaj naložio podređenima da sastave aneks Ugovora kojim se diskoteka Saloon daje Ciboni besplatno u zakup, koji je i sklopljen 31. listopada 2012. godine. Isto tako Lovrić je, naglašava Uskok znao da se oko tog prostora vodi sudski spor  


Ugovor o podzakupu realiziran je 28. kolovoza 2013. na rok od pet godina uz plaćanje mjesečne zakupnine od 21.571,68 kuna, a USKOK tvrdi da je Lovrić naložio direktoru Cibone da ne ispostavlja račune za iznose zakupnine čime je tom društvu, na štetu Cibone pribavljena korist od 129.430,08 kuna.

Sve objavili prije sedam mjeseci

Sve ono što piše USKOK danas Index je objavio prije sedam mjeseci a tada smo došli do informacije i dokumenata da KK Cibona nije sukladno zakonu  raspisala ni provela javni natječaj za davanje u najam prostora KC Tuškanac, niti su zatražili niti imaju pismenu suglasnost Grada Zagreba za najam prostora. Sve su to tada morali napraviti, a nisu.

"Košarkaški klub Cibona je prilikom uvida u svu dokumentaciju vezanu za prostor na Tuškancu uvidio da je došlo do propusta", priznali su nam u Ciboni.

"KK Cibona nije zatražila suglasnost Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport prije negoli je sklopila Ugovor s tvrtkom Klokan", priznali su nam iz Grada Zagreba.
 

Sedam mjeseci kasnije Lovrić je uhićen.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.