Orban u Moskvi dogovara najveću investiciju u Mađarskoj još od pada komunizma?

Foto: Guliver Image / Getty Images

MAĐARSKI premijer Viktor Orban u utorak će se u Moskvi sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a očekuje se da potpišu sporazum o nuklearnoj suradnji, rekao je Orbanov predstavnik za medije agenciji MTI.

Mađarski dnevnik Nepszabadsag objavio je u subotu da bi Mađarska mogla uskoro s Rusijom potpisati ugovor o tome da ruska državna tvrtka Rosatom sagradi nove blokove u 2-gigavatnoj nuklearki Paks južno od Budimpešte.

Predstojnik Orbanova ureda za medije Bertalan Havasi nije rekao o čemu će točno njih dvojica razgovarati, a i glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova odbio je komentirati taj sastanak, ali je jedan diplomatski izvor potvrdio da će se govoriti o nuklearnom pitanju.

"Mogu potvrditi da će premijer posjetiti Moskvu te da će vjerojatno potpisati nuklearni dogovor", rekao je taj izvor za Reuters, pod uvjetom da ostane anoniman.

Dodao je, bez ulaženja u pojedinosti, kako je sporazum sastavljen u Moskvi, a potpisat će se "ako sve dobro protekne".

Dužnosnik Rosatoma u Mađarskoj nije želio komentirati tu najavu.

Članak u Nepszabadsagu kaže kako bi sporazum mogao obuhvatiti nastavak postojeće nuklearne suradnje s Rusijom i udvostručenje sadašnjih kapaciteta Paksa, nuklearke kojom upravlja mađarska državna energetska grupacija MVM.

Glasnogovornik MVM-a nije u ponedjeljak bio dostupan.

Nuklearka Paks s četiri ruska reaktora tipa VVER daje oko 40 posto mađarske električne energije.

Mađarski mediji procjenjuju da je riječ o investiciji od maksimalno četiri bilijuna forinti (otprilike 103 milijarde kuna) i to je najveća investicija u Mađarskoj od pada komunizma.

MVM je od njemačke tvrtke E.On kupio pogone za skladištenje i prodaju plina i tako se uključio i u plinski biznis, a predstavnici MVM-a kažu da će Mađarska uskoro ponovno pregovarati o uvoznom ugovoru s ruskim Gazpromom jer aktualni istječe 2015.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.