Osnivač Megauploada pušten uz jamčevinu

KIM DOTCOM, osnivač file sharing servisa Megaupload danas je pušten uz jamčevinu i to nakon odluke novozelandskog suca da mogućnost da Dotcom pobjegne nije izgledna stoga što su mu vlasti zaplijenile sva financijska sredstva, javlja agencija AP.

Megauploadovom osnivaču vlasti su oduzele milijune dolara i vrijednu imovinu, uključujući skupocjene automobile i umjetnine. Prijašnji zahtjevi za puštanje uz jamčevinu bili su mu odbijeni zbog toga što sud nije imao detaljan uvid u njegovo vlasništvo.

Dužnosnici novozelandskog pravosudnog sustava odbili su opisati uvjete njegova puštanja, dodavši kako se Associated Press za pristup tim informacijama mora obratiti sucu.

Američke vlasti Dotcoma optužuju za bogaćenje putem nezakonitog distribuiranja autorskih sadržaja, čime je filmsku industriju i glazbenike oštetio za oko pola milijarde dolara. Uhićen je 20 siječnja.

SAD zahtjeva izručenje 38-godišnjeg Dotcoma i trojice njegovih suradnika zbog optužbi za ucjenu i reketarenje, a sam Dotcom najavio je borbu protiv takvih pokušaja američkih vlasti.

Kada su ga upitali kako se prema njemu ophodila policija, kontroverzni je Dotcom odgovorio da se pomalo osjećao kao na audiciji za American Idol.

Inače, Dotcom je u Njemačkoj rođen kao Kim Schmitz, no zakonski je promijenio ime. Ima i njemačko i finsko državljanstvo, a prebivalište na Novom Zelandu mu je odobreno 2010. godine. Tvrtka Megaupload registrirana je u Hong Kongu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.