Osumnjičeni Kotvun: Litvinenko se možda sam ubio jer nije bio svjestan da je u kontaktu s polonijem

Screenshot: SkyNews/YouTube

RUSKI špijun Aleksandar Litvinenko možda se slučajno ubio jer nije bio svjestan da je u kontaktu s radioaktivnim materijalom, rekao je u srijedu u Moskvi glavni osumnjičeni za njegovu smrt, poslovni čovjek Dmitrij Kovtun, prenosi BBC.

Kovtun je na konferenciji za novinare ocijenio da je smrt Litvinenka "samoubojstvo iz nehata".

Litvinenko (43), umro je tri tjedna nakon što je popio čaj s radioaktivnim polonijem-210.

Britanski tužitelji sumnjiče Kovtuna i Andreja Lugovoja za trovanje Litvinenka u londonskom hotelu u studenom 2006.

Prije smrti, Litvinenko, bivši agent ruske Federalne sigurnosne službe, nasljednika bivšeg KGB-a, optužio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da je naredio njegovo ubojstvo. Te je tvrdnje Kremlj opovrgnuo.

"Polonij je možda istjecao i postupno se nakupljao u njegovu tijelu"

Kovtun, pak, tvrdi da je Litvinenko otrovao sam sebe te da je poloniju bio izložen prije susreta s njime.

"Više sam nego siguran da je imao posla s polonijem, a da to nije znao", rekao je Kovtun, izvijestila je ruska novinska agencija Interfaks.

"Polonij je možda istjecao i postupno se nakupljao u njegovu tijelu. Moguće da je nešto što je nosio sa sobom dovelo do toga", dodao je Kovtun koji kaže da sam nema zdravstvenih tegoba unatoč tomu što je bio izložen zračenju tijekom susreta s Litvinenkom.

Kovtun i bivši tjelohranitelj u KGB-u Lugovoj zanijekali su bilo kakvu upletenost u Litvinenkovu smrt i ostali u Rusiji, dok u Velikoj Britaniji traje istraga.


Ken Macdonald, koji je u vrijeme Litvinenkove smrti bio glavni državni odvjetnik, preporučio je u svibnju 2007. da se Lugovoja optuži za ubojstvo.

Kovtun je prošli mjesec ponudio sudu u Londonu da putem video veze iznese dokaze.

Šef istrage Robert Owen rekao je da će Kovtunu dati status "aktivnog sudionika" na suđenju kako bi mogao iznijeti dokaze, ako ispuni brojne uvjete, uključujući da dade pisanu izjavu te sve važne dokaze.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.