Otmica je trajala nekoliko sati: Oslobođen libijski premijer Ali Zeidan!

Foto: Guliver Image / Getty Images

 
POZIVAJUĆI se na službene vladine izvore u Libiji, britanski BBC je objavio kako je libijski premijer Ali Zeidan oslobođen! Otmica premijera trajala je nekoliko sati, a naoružani teroristi tvrdili su kako je premijer uhićen po nalogu državnog odvjetništva, što je Ministarstvo pravosuđa opovrglo. Podsjetimo, naoružani pobunjenici oteli su u četvrtak libijskog premijera Alija Zeidana i odveli ga na nepoznatu lokaciju.
 
Otmica se dogodila u hotelu Corinthian u glavnom gradu Tripoliju. Prema riječima radnika hotela premijera je odvela grupa naoružanih pobunjenika, a ispred hotela nalazilo se nekoliko automobila koji su ih čekali. Prema izjavama svjedoka u otmici nije bilo pucnjave, javlja CNN.

Prema posljednjim izvještajima odgovornost za otmicu je preuzela pobunjenička skupina koja poručuje da je ovo osveta za ulogu Libije u nedavnom uhićenju jednog od vođe Al-Qaide od strane Sjedinjenih Američkih Država.

"Njegovo uhićenje dolazi nakon izjave Johna Kerryja da je vlada Libije bila upoznata s operacijom SAD-a u kojoj je uhićen Abu Anas el-Liby", izjavio je glasnogovornik grupe koja se naziva Libijska revolucionarna operacijska soba.

SAD su prije manje od tjedan dana izvele operaciju u Tripoliju u kojoj su uhitili osumnjičenog teroristu Naziha Abdul-Hamed Ruqaija koji koristi alias Abu Anas el-Liby. Ruqaija sumnjiče da je sudjelovao u napadima na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji 1998. godine. Taj potez izazvao je ljutnju među islamističkim skupinama u zemlji, javlja RT.

CNN javlja kako je skupina je kazala kako će goniti sve osobe povezane s nedavnom akcijom SAD-a u Libiji. Tvrde kako su ga priveli zbog optužbe za financijsku i administrativnu korupciju. Skupina je povezana s Ministarstvom unutarnjih poslova što nije neuobičajena praksa u Libiji koja pokušava obuzdati paravojne skupine. Vlasti ih koriste za vlastite potrebe među kojima je i pružanje zaštitarskih usluga. No, Ministarstvo pravosuđa tvrdi kako nije raspisana tjeralica za premijerom te ovo smatraju otmicom.

Obnova države


Još od smjene Moamera Gadafija 2011. godine libijski militanti pojačali su svoje aktivnosti. Na istoku zemlje traže veću autonomiju od središnje vlasti. Negativno su utjecali i na ograničenje proizvodnje nafte što je ključan izvor prihoda za zemlju.

Premijer Zeidan izjavio je nedavno kako se nacija pokušava obnoviti nakon desetljeća vladavine Moamera Gadafija.

"Pokušavamo stvoriti državu i ne sramimo se toga. Vanjski svijet vjeruje da Libija nije propala, no zemlju je uništila Gadafijeva vladavina duga 42 godine, a uništili su je i građanski ratovi. Zato je pokušavamo obnoviti", kazao je Zeidan i dodao da su pomirenje i odgovornost dio obnove.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.