Ovako Ribić ucjenjuje Sindikat učitelja zbog Sindikalnog doma: "Odustanite od novca zbog posljedica"

Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

"NISTE naveli ni jednu točnu informaciju!", reagiranje je Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja (NSZVO) te čelnika tvrtke Sindikat gradnja na pisanje Indexa o sindikalnom domu. Sindikatu NSZVO kojeg vodi Vilim Ribić poslali smo upit još 1. srpnja te tri požurnice u kojem smo pitali za detalje oko izgradnje Sindikalnog doma te sukoba sa Sindikatom učitelja no nisu nam odgovorili.

Kada smo objavili članak javili su se preko odvjetnika tvrdeći da je priča oko Sindikalnog doma zapravo lažna. Kako smo otkrili "demantij" sindikalaca zapravo ne odgovara istini, a što dokazuju dva neovisna pravna mišljenja te pismo kojeg su prije dva dana odaslali sindikalci Vilim Ribić i Igor Radeka. No, krenimo redom.

Ribić i Radeka upozoravaju na "nepovoljne posljedice"

Index je objavio kako se NSZVO našao se u financijskim problemima izgradnje Sindikalnog doma te kako se prijeti kolegama iz Sindikata učitelja da zaborave pozajmicu od dva milijuna kuna koje su dali za izgradnju Doma. Podsjetimo kako je Sindikat učitelja pozajmio tvrtki "Sindikat gradnja" 2008. godine dva milijuna kuna za izgradnju Sindikalnog doma da bi mogli unutar te zgrade eventualno dobiti 150 kvadrata poslovnog prostora po "proizvodnoj cijeni". Prema Ribićevoj procjeni ta "povoljna" proizvodna cijena poslovnog prostora danas iznosi čak 2,270 eura po metru!


U reagiranju preko odvjetnika NSZVO i Sindikat gradnja tvrde da nije bilo prijetnji prema Sindikatu učitelja te da će se poštovati njihova volja.

U pismu kojeg su Ribić i Radeka prije dva dana poslali Sindikatu učitelja, Velikom vijeću te njihovu predsjedniku Željku Šiloviću, predsjedniku Skupštine Sindikata Davoru Kovačiću te članovima Velikog vijeća "sa žaljenjem" se konstatira da će se 2 milijuna kuna vratiti Sindikatu učitelja, no ne pristaju na isplatu zateznih kamata, a upozorava se i na "nepovoljne posljedice".

Pozajmili 2 milijuna kuna, a vratit će manje zbog inflacije!?

"Povratom sredstava vi definitivno gubite pravo da po povlaštenoj proizvodnoj cijeni kupite prostor koji je za vas izgrađen i uređen po vašim uputama. Time, po svemu sudeći, završava naš zajednički poslovni pothvat jer vi niste prihvatili poslovni prostor koji vam je ponuđen i koji je za vas proizveden. S obzirom da već godinu dana traje vaše odlučivanje o kupnji tog prostora daljnje čekanje nije nam više moguće. Neuseljeni prostor stvara nam dodatne troškove. Također, vaš se zahtjev može tumačiti kao odustajanje od useljenja u navedeni prostor pa je daljnje čekanje nerazložno. Malo vijeće je odlučilo odmah okrenuti se tržištu što znači da vam prostor nakon povrata sredstava više neće biti na raspolaganju", stoji u pismu kojeg potpisuju Ribić i Radeka.


U pismu se naglašava da će Sindikat učitelja izgubiti "vrijednost uloženog novca u visini stope inflacije za razdoblje od trenutka uplate" te će se time "umanjiti vrijednost svoje imovine".

"Osvijestite se, što vi mislite!"

"Ako budete kupovali negdje drugdje poslovni prostor za te iste novce nećete ga nigdje moći dobiti po ovoj povlaštenoj cijeni, što znači da ćete kupiti isti broj kvadrata iste kvalitete po većoj cijeni, ili po istoj cijeni manji broj kvadrata i manje kvalitete. Ako se uzme u obzir da smo vam ponudili i besplatnu upotrebu dvorana za sastanke, iznajmljivanjem dvorana na nekom drugom mjestu opet ćete imati povećane troškove. Nadalje, po vašim uputama uredili smo unutarnje uređenje prostora, stoga će svaka preinaka prostora za novog zajmoprimca zahtijevati i nove dodatne troškove, koji padaju na vaš teret. Iznos koji će vas tada teretiti može se mjeriti s par stotina tisuća kuna. Ako novi zajmoprimac ne bude imao zahtjeva za preinakom prostora tada naravno nećemo imati potraživanja po toj osnovi", stoji u pismu.


Upiti na koje nam Sindikat znanosti nikada nije odgovorio. Štoviše od Indexa se sada traži da im se ispričamo zbog članka o Sindikalnom domu.

Iz pisma je razvidno kako je Ribićev sindikat spreman vratiti 2 milijuna kuna, no nema govora o kamatama. Štoviše napominje se kako će taj iznos biti smanjen za stopu inflacije!?


"Tražiti zatezne kamate od prijateljskog sindikata, koji je uredno napravio dogovoreni posao, ne čini nam se prijateljskim a niti moralnim postupkom. To je slično kao da vi svome prijatelju ili bratu gradite jedan kat u svojoj kući, on vam da novce za to kao svoj ulog, vi s tim novcem izgradite što je on htio a on se  nakon toga predomisli, traži povrat novca i još i zatezne kamate. Što biste o njemu tada vi mislili?", stoji u pismu u kojem se učitelje moli da se "osvijeste". Također ističe se da Sindikat učitelja radi na štetu dobrih odnosa unutar Sindikata.

Nećete zarađivati na nama!?

"Molimo vas da osvijestite da svi oni koji na taj način djeluju štete našim odnosima. Bez ikakvog razloga takvi su uspjeli ubaciti klicu zazora, sumnjičenja i neprijateljskog pristupa u odnose koje je do sada krasila uspješna suradnja u povjerenju i razumijevanju. Vaša odluka je posljedica djelovanja takvih ljudi", stoji u pismu.

Također naglašava se kako se kamate na dva milijuna neće platiti jer učitelji "žele zaraditi na Sindikatu znanosti".

"Sindikat znanosti na sindikatima vertikale neće zarađivati niti jedne kune. Vi očito hoćete zaraditi na Sindikatu znanosti", stoji u pismu. Unatoč činjenici da je "nesloga među braćom" naglašena više puta te da je u skladu s tim nemoguća suradnja, NSZVP apelira još jednom na učitelje da se predomisle.


"Unatoč svemu, a zbog posljedica navedenih u točkama 3 i 4, još jednom vas pozivamo da do ponedjeljka, 28. srpnja 2014., do kraja dana, preispitate svoju odluku i predlažemo da istu opozovete barem do početka rujna mjeseca, a nakon toga da sjednemo za stol s odvjetnicima i razriješimo našu situaciju na obostrano prihvatljiv način. Ako ne dobijemo nikakvo očitovanje na ovaj dopis u utorak 29. srpnja 2014. godine pustit ćemo vam tražene novce i smatrati našu suradnju na ovom projektu okončanom", zaključuje se u pismu.

Odvjetnik Gajski: Ponudili su prostor od 3,7 milijuna kuna

No, vratimo se na "demantij" kojeg je dobio Index zbog NSZVO-a i Sindikata gradnje u kojem se tvrdi da je članak "u cijelosti netočan".

Članak kojeg smo objavili temeljio se na odvojena pravna mišljenja oko kupnje poslovnog prostora unutar Sindikalnog doma. Riječ je o mišljenju zajedničkog odvjetničkog ureda Dine Galić i Janice Plantak od 16. lipnja ove godine te pravnom mišljenju Odvjetničkog ureda Mladena Gajskog od 17. lipnja ove godine. Oba mišljenja slažu se u jednom "Sindikat učitelja napravio bi loš posao".

"S obzirom da je SHU od trgovačkog društva Sindikat Gradnja zatražio ponudu za eventualnu kupnju poslovnog prostora s točnom naznakom dokumentacije koja se mora dostaviti uz ponudu, a da Sindikat Gradnja nije u cijelosti postupio po navedenom zahtjevu, odnosno nije dostavio zemljišno knjižni izvadak, točno strukturiranu cijenu, a ponudio je i poslovni prostor površine od 215,85 m2, držim da SHU na temelju takve ponude nije mogao donijeti adekvatnu odluku u pogledu kupnje ponuđenog poslovnog prostora. Naravno treba ukazati i na činjenicu da bi iz dokumentacije čiji sam izvod učinio, proizašlo da se radi o eventualnoj kupnji prostora, u vrijednosti od brutto 2.000.000,00 kuna, a ponuđen je prostor čija je aproksimativna cijena unaprijed već izražena u iznosu od 3.750.895,60 kuna, ne dovodeći u pitanje tkz. proizvodnu cijenu, jer način na koji je ista utvrđena odnosno dokumentacija o navedenom, nije mi dostavljena", stoji u pravnom mišljenju odvjetnika Gajskog. U demantiju se tvrdi da nije točno da je tražena nadoplata od 1,7 milijuna kuna.



Dio "demantija" Sindikata. Kome vjerovati - sindikatima na riječ ili potpisanom pravnom mišljenju?

Ista preporuka stigla je i iz ureda Galić-Plantak. Isto tako ta pravna kuća otvorila je sumnju u to tko je zapravo vlasnik zgrade za koju se demantiju tvrdi da je neupitno.

"Prvo upis vlasništva, a onda prodaja"

"Kao posjednik tih čestica upisano je u katastru društvo SINDIKAT GRADNJA d.o.o., no to ne znači da je isti vlasnik nekretnine. Vlasništvo se stječe upisom u zemljišne knjige i smatra se da je vlasnik nekretnine onaj tko je upisan u zemljišne knjige kao vlasnik. Provjerom istih čestica u zemljišnim knjigama utvrđeno je da te čestice u zemljišnim knjigama pod tim brojevima ne postoje. Moguće je da je u tijeku postupak sređivanja zemljišnoknjižnog stanja i usklađenja sa stanjem u katastru. Iz navedenog je jasno da se ne može Sindikatu hrvatskih učitelja prodati poslovni prostor u vlasništvo 1/1. Isto će biti moguće tek nakon što se SINDIKAT GRADNJA d.o.o. upiše kao vlasnik u zemljišne knjige", stoji u tom pravnom mišljenju.

Naglašava se kako je dobro pričekati da se "pričeka sređivanje nekretnine u zemljišnim knjigama jer su sve ostale mogućnosti kupnje prije toga riskantne i mogle bi prouzročiti štetu Sindikatu hrvatskih učitelja". U demantiju je oštro opovrgnuto da postoje "imovinsko-pravni problemi", i da nisu sređene zemljišne knjige.


Pravno mišljenje VS riječ sindikata

Isto pravno mišljenje naglašava da "Ribić pogrešno pravno tumači da je Sindikat hrvatskih učitelja u objekt (poslovnu zgradu) uložio 2 milijuna kuna, a da danas tih 2 milijuna kuna vrijedi 10 posto manje zbog inflacije, te da se taj gubitak od l0 posto nadoknađuje kupnjom prostora po cijeni koja je za 15 posto niže od tržišne cijene".

Povrat s kamatama, a ne umanjeni iznos

Na kraju što je posebno bitno, pravnici se slažu da na koncu Sindikat hrvatskih učitelja ima pravo na povrat cjelokupnog zajma od SINDIKAT GRADNJA d.o.o., zajedno sa kamatama!

Valja na kraju naglasiti kako smo nejasnoće na vrijeme pismenim upitom uputili Ribićevom sindikatu no nismo dobili nikakav odgovor. Umjesto odgovora dobili smo demantij. No, čini se da su nas namjerno htjeli obmanuti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.