Papa sa oltara prozvao sebične austrijske svećenike: Traže ukidanje celibata i dozvolu za ređenje žena

PAPA Benedikt XVI. je na misi povodom Velikog četvrtka jasno i glasno poručio da se Katolička crkva ne misli mijenjati te je napao austrijske svećenike koji predlažu ređenje žena i ukidanje celibata.

Papa je sa oltara poručio tim svećenicima da su bili sebični u svojim neposluhu prema autoritetu. Papa je u Bazilici svetog Petra u Vatikanu dao vrlo rijetku i jasnu kritiku svećenika "reformatora".
2006. godine je grupa austrijskih svećenika je objavila "Inicijativu Pfarrer" u kojoj su pozvali na neposlušnost u cilju da se ukine celibat i otvori prostor za žene svećenice kako bi se Crkva počela nositi sa problemom manjka klera.

Protiv Pape 300 svećenika i dekana?

Prošlog lipnja su prijetili sa crkvenim raskolom uz opasku da im ignoriranje Vatikana nije ostavilo izbora "osim da slijede svoju savjest i nastupaju nezavisno". Ponovili su poziv za neposluhom u kojem su dodali da će se mise u župama služiti bez svećenika i žena će dozvoliti propovijedanje. Tvrde kako je sada uz njih više od 300 austrijskih svećenika i dekana te da imaju pristaše i u drugim državama. Njihov utjecaj je toliko porastao da su se austrijski biskupi u siječnju susreli sa vatikanskim dužnosnicima kako bi dogovorili rješenje problema.


Dosad niti Vatikan, a ni bečki nadbiskup, kardinal Christoph Schoenborn nisu uveli nikakve kazne za grupu odmetnika. U svojoj homiliji se Papa upitao da li su disidenti u svojoj inicijativi bili motivirani zabrinutošću za Crkvu. Dodao je kako su u stvarnosti samo napravili "očajnički potez za promjenom Crkve u skladu sa svojim željama i idejama".

"Isus je slijedio pokornost Božjoj volji, a ne ljudski prkos"

"Voljeli bi vjerovati da da su autori ovih poziva motivirani zabrinutošću za Crkvu i da su uvjereni da se trome institucije trebaju 'popraviti' drastičnim mjerama kako bi Crkvu uveli u moderna vremena", kazao je Papa je upitao je li neposluh zaista način da se to ostvari. Rekao je da je Isus uvijek slijedio iskrenu pokornost Božjoj volji, a ne "ljudski prkos". Odbacio je tvrdnje disidenata da je Crkva "fosilizirana" od vremena Drugog vatikanskog koncila te dodao kako se događa baš suprotan trend sa rastom novih religijskih pokreta u posljednjim desetljećima koji pokazuju "vitalnost i pravu obnovu" Crkve koja se tražila od 1962. do 1965. godine.

Neuobičajeno je da Papa u homiliji na Veliki četvrtak izravno napada svećenstvo, nego to obično koristi za druge svrhe. Na primjer, 2006. godine je iskoristio taj dan kako bi pročitao pismo svećenika iz Turske koji je ubijen tijekom molitve. Papa Ivan Pavao II. je homiliju na Veliki četvrtak 2002. godine iskoristio kako bi prekinuo šutnju o skandalu sa svećenicima pedofilima u SAD-u te osudio grijehe svećenika zlostavljača za koje je kazao da su bacili sumnju na sve svećenike.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.