Policija tukla izbjeglice, vodu im prodaju za 10 eura: "Zašto nam ovo radite, i mi smo ljudi"

Foto: FAH

MAKEDONSKA vlada proglasila je jučer izvanredno stanje na južnom i sjevernom dijelu granice zbog velikog priljeva migranata, nakon što je preko 4000 migranata blokiralo prugu Solun-Skoplje. Na teren su izašle interventna policija i vojska u oklopnim vozilima. Otkad je na teren izašla vojska, priljev izbjeglica u Đevđeliju, koji je iznosio i do 2000 dnevno, iznenada je stao.

> Izvanredno stanje: Izbjeglice blokirali prugu, Makedonija na njih poslala vojsku

> UN-ovo izvješće otkriva: Makedonija nije sigurno mjesto za izbjeglice

Ipak, danas je došlo do eskalacije situacije. BBC javlja kako je makedonska vojska suzavcem počela tjerati tisuće migranata koji u zemlju pokušavaju ući iz Grčke.

Makedonska specijalna policija ispalila je i granate za omamljivanje kako bi rastjerala okupljeno mnoštvo. Izbjeglice su noć provele na otvorenom te su u nekoliko navrata pokušali proboj kroz policijske i vojne redove. Najmanje pet osoba ozlijeđeno je u naguravanjima, javlja AP. Reuters također javlja da se policija koristila suzavcem i da ima nekoliko ozlijeđenih migranata. Sukob s migrantima je bio kratak, ali intenzivan, dodaje agencija.

Amnesty International: Policija je pucala na izbjeglice i tukla ih

Amnesty International priopćio je da su izbjeglice u Makedoniji izloženi ozbiljnom riziku od nasilja. Ova međunarodna informacija dobila je, kako kažu, informacija da su vojnici i interventni policajci na granici tukli izbjeglice, pa čak i pucali u zrak kako bi spriječili prolazak izbjeglica kroz bodljikavu žicu. Navodno su pritom korišteni gumeni meci.

"Svaka zemlja ima ovlasti da kontrolira vlastite granice, ali ovakva vrsta paravojne reakcije je neprihvatljivo kršenje međunarodnih zakona. Makedonske vlasti se ponašaju kao da imaju posla s vandalima, a ne s izbjeglicama koji bježe od progona i sukoba", kazao je Gauri van Gulik, zamjenik direktora Amnesty Internationala za područje Europe.

Van Gulik poručuje kako sve zemlje imaju dužnost štititi izbjeglice koji bježe pred ratom, pa tako i Makedonija. "Ako se sustav s tim ne može nositi, onda morate poboljšati sustav, ne možete zaustaviti ljude na granici", poručuje Van Gulik.

Bezočno iskorištavaju izbjeglice

Nakon incidenta koji je zgrozio europsku javnost, makedonska policija ponovo je počela propuštati izbjeglice preko granice, javlja makedonski portal PlusInfo. Preko granice je pušteno oko 1000 izbjeglica, koji bi se uskoro trebali zaputiti dalje prema sjeveru. Među propuštenim izbjeglicama uglavnom su pripadnici tzv. ugroženih skupina (žene, djeca, stariji i bolesni).

"Ograničenom broju ilegalnih imigranata u ranjivim kategorijama dopušteno je da uđu u Makedoniju i njima će biti pružena pomoć sukladna našim mogućnostima", poručili su iz makedonskog ministarstva unutarnjih poslova.

Granica je, međutim, ostala otvorena samo do predvečernjih sati. Vojska je pred sumrak ponovo zatvorila granicu, a oni koji nisu tijekom popodneva uspjeli ući na makedonski teritorij, morat će čekati do sutra poslijepodne kada bi se granica, prema najavama makedonskih medija, ponovo trebala otvoriti.

Na željezničkom kolodvoru u Đevđeliji, gdje se izbjeglice ukrcavaju u vlakove prema Srbiji, u međuvremenu je nastao improvizirani izbjeglički kamp. Lokalni trgovci našli su i način da se okoriste na izbjeglicama; prodaju im vodu, čokoladu, banane, cigarete i slične potrepštine po nevjerojatnim cijenama. Portal PlusInfo javlja da se šest boca vode prodaje za deset eura, kutija cigareta za pet eura, paketić čokolade za pet eura, kilogram banana za deset dolara...

Mnogim je izbjeglicama zbog iscrpljenosti potrebna liječnička pomoć. Portal PlusInfo javlja da se deset žena, uglavnom trudnica i starijih osoba, onesvijestilo dok su čekale da prođu granicu. Na terenu je ekipa Crvenog križa, ali ni makedonske ni grčke vlasti nisu poslale nikakve liječnike u pomoć izbjeglicama.

Policija podigla bodljikavu žicu

Situacija uz granicu i dalje je napeta. Vojska polako propušta izbjeglice, s tim da više razumijevanja pokazuju prema ugroženim skupinama, dok mladiće i muškarce uglavnom registriraju i uzimaju im podatke. Svako malo se netko od izbjeglica pokušava probiti kroz bodljikavu žicu koju je policija podigla preko tračnica koje izbjeglice koriste kako bi pješke došli od Grčke do Makedonije.

Novinar portala PlusInfo tako je svjedočio pokušaju jednog mladića da uđe na makedonsko tlo, ali vrlo brzo ga je policija presrela i vratila natrag. Nekoliko izbjeglica pokušalo se prišuljati Đevđeliji kroz obližnji vinograd, ali i njih je policija presrela.

Na vlak prema Srbiji danas su se, kako javlja agencija Beta, ukrcali izbjeglice koji su uspjeli prijeći granicu prije jučerašnjeg proglašenja izvanrednog stanja. Radi se o skupini izbjeglica s kojima su se policajci sinoć sukobili u pokušaju da ih nasilno vrate na grčki teritorij, prilikom čega je jedan policajac ranjen nožem.

Makedonska policija u međuvremenu je i opovrgla je tvrdnje inozemnih medija da su se sukobili s izbjeglicama. No, da je do ispaljivanja suzavca doista došlo, potvrđuju i video zapisi koji su se pojavili na internetu, kao i svjedočanstva samih izbjeglica.

"Pucali su na nas, svi su vidjeli, makedonski vojni časnici pucali su na ljude", rekao je jedan od migranata.

"Bilo koja država je bolja od moje države"

"Bilo koja država je bolja od moje države. Moja država je u ratu, nema budućnosti, samo ubijanje", prenosi Guardian izjavu jednog mladog izbjeglice koji je uspio stići do Đevđelije.

"Nikoga nije briga za nas. Sjedimo ovdje, spavamo ovdje, bez hrane, bez vode, bez ičega. I mi smo ljudska bića, i mi patimo. Mislite na našu djecu", kazao je drugi izbjeglica iz Sirije držeći u rukama malo dijete.

"Ne znam zašto nam ovo rade. Nemam putovnicu, niti bilo kakve dokumente. Ne mogu se vratiti, nemam gdje otići. Ostat ću tu do kraja", kaže Muhamed Wahid, izbjeglica iz Iraka.

Preko Makedonije do Mađarske

U Grčku je od siječnja ove godine stiglo skoro 160.000 izbjeglica, a od toga čak 50.000 prošlog mjeseca.

Agencija UN-a za izbjeglice pozvala je vladu u Skoplju da učini više i dostojno smjesti izbjeglice koje stižu u stotinama na dnevnoj bazi.

Jedino prihvatilište u Đevđeliji, gradiću na makedonsko-grčkoj granici jest ono pokraj mjesne policijske postaje i kapacitet mu je samo 165 ljudi.

Granica u Đevđeliji ključna je točka migrante koji bježeći iz Afrike i s Bliskog istoka preko Grčke, Makedonije i Srbije nastoje doći do Mađarske, gdje prestaju europske granične kontrole.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.