Politička revolucija: Pirati postali treća stranka u Njemačkoj

KADA bi se danas održavali izbori u Njemačkoj, Piratska stranka bi osvojila sjajnih 13 posto te bi se našla odmah iza dvije stožerne stranke.

Čini se kako nedovršena" platforma" i stalno "peglanje" programa Pirata ne smeta njemačke birače. "Jašući na valu nove popularnosti nakon nedavnih regionalnih izbora, 'advokati internetske slobode' postigli su rekord u nacionalnoj anketi", piše u svojem tekstu o sjajnom uspjehu Pirata Spiegel.

Dva dobra regionalna rezultata

Sudeći prema anketi napravljenoj za RTL, Pirati trenutno uživaju podršku 13 posto glasača te su na trećem mjestu po popularnosti pretekli Zelene koji "kaskaju" za dva posto. Rezultati su stigli nakon dva regionalna uspjeha: prvo su Pirati prošlog rujna u Berlinu dobili 8,9 posto glasova, da bi prošlog mjeseca osvojili 7,4 posto u zapadnoj regiji Saarland, što je čak više od 2 posto više nego Zeleni.

Rezultati će vjerojatno još zaoštriti bitku dviju stranaka prije važnih izbora u Schleswig-Holsteinu i North Rhine-Westphalia. U obje regije Pirati imaju dovoljnu podršku kako bi prešli izborni prag od 5 posto. "Nadam se podršci od 6,5 posto", kazao je zamjenik predsjednika Piratske stranke Bernd Schlomer te dodao kako ipak izbori nisu posljednji test njihove zrelosti. "Neće biti tragedija ako ne dosegnemo prag od 5 posto u Schleswig-Holstein i North-Rhine Westphalia", zaključio je Schlomer.

Druge ankete pokazuju malo manju podršku Piratskoj stranci


Čini se kako Zeleni još nisu odlučili kojom strategijom će se boriti protiv popularnosti Pirata. Početkom travnja je predsjednica kluba Zelenih u parlamentu Renate Kunast kazala da će njezina stranka aktivno napasti Pirate te ih "prisiliti da zauzmu poziciju". Potom je u jednom intervjuu kazala da su Zeleni "šire pozicionirani". Dio ljudi iz stranke dovodi u pitanje vjerodostojnost te ankete.

Druge ankete su pokazale malo manju podršku za Pirate. Nedavno istraživanje instituta za politološka istraživanja Infrtest Dimap je Piratima dalo 10, a ono agencije Enid 9 posto podrške. I druge njemačke stranke sa zabrinutošću gledaju rast popularnosti Piratske stranke. "Pirati će zamijeniti Zelene kao protestna stranka", kazao je glavni tajnik konzervativnog bavarskog CSU-a, Alexander Dobrindt.

"Desni blok" vodi protiv lijevog centra

No, njemački mediji upozoravaju da čak i ako ostvare nacionalni uspjeh, Piratskoj stranci će ostati problemi sa "unutarnjim pitanjima" o strategiji i vodstvu. CDU Angele Merkel zajedno sa "sestrinskom strankom" CSU po ovom istraživanju dobiva 36 posto glasova, dok stranka lijevog centra SPD dobiva 26 posto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.