Poreznoj nisu svi isti: Senjski hotel dužan preko 880 tisuća kuna zatvorili pa otvorili, a porečki s dugom od 137 tisuća kuna zatvorili!

Foto: hotelholiday.hr

MALI obiteljski hotel s 12 soba u Poreču posluje od 2006. godine. U utorak ujutro posjetili su ga Linićevi poreznici i zapečatili jer ima dug za mirovinsko i zdravstveno osiguranje te za PDV u iznosu od 137 tisuća kuna.

Vlasnik Velimir Kanceljak javio se Glasu Istre nakon što je senjski hotel Libra u istom danu zatvoren pa opet otvoren nekoliko sati kasnije! Podsjetimo, hotel Libra u Senju zapečaćen je zbog duga od 880 tisuća kuna, a čini se da je dug vlasnika hotela i veći. Naime, Porezna je priopćila kako poreznik vlasnik hotela nije dostavio prijavu poreza na dobit niti PDV za 2012.g., kao ni obrasce za 2013.g. "bez obzira na pozive i opomene upućene od nadležne ispostave Porezne uprave", tako da je njegov dug i veći.

Zašto su ga onda otvorili?

"Do ponovnog otvaranja hotela došlo je iz razloga što je postignut dogovor sa poreznim obveznikom tj. dan mu je rok od 8 dana za podmirenje cjelokupnog dugovanja. Dogovor je postignut zbog svih nedužnih gostiju hotela koji su morali ispaštati zbog postupaka vlasnika hotela. U slučaju da porezni obveznik, u danom roku ne postupi prema dogovoru, Porezna uprava će postupiti temeljem članka 130. Prekršajnog zakona.", priopćila je Porezna.

Zašto su iz porečkog hotela istjerani gosti?

U vrijeme pečaćenja porečke Ville Holiday u njemu se nalazilo 15 gostiju.

"Gostima koji su izbačeni nisam ništa naplatio, bez obzira što su bili ovdje sedam dana. Nisam imao snage, jer su se našli u neugodnoj situaciji i već im je dovoljno bilo što su ostali na cesti i morali sami snalaziti. Sada je sve zatvoreno dok ne platim dug, a gdje ću naći novac kad ne radim - ne znam. Ako su u Senju zatvorili i otvorili hotel, zašto to ne mogu napraviti i ovdje, zar ne vrijede isti zakon", pita se Kanceljak u razgovoru za Glas Istre, koji u svom objektu zapošljava i četiri djelatnika.

Kanceljak je sredinom srpnja dobio pismeno rješenje  o dugu o kojem je usmeno obaviješten početkom srpnja. Obaviješten je da će hotel biti zapečaćen ukoliko ne plati 136.824 kuna. U razgovoru za HTV kazao je kako je zatražio reprogram duga, no unatoč tome stigli su poreznici i zapečatili hotel. Tvrdi da porezna uprava prije najdrastičnije mjere, zatvaranja hotela, nije iscrpila sve mogućnosti naplate." Jedna od mjera ovrhe je prikupljanje gotovog novca s čime bi mi poslovali i otplaćivali do duga koji bi se kasnije lagano zatvorio", smatra Velimir Kanceljak, vlasnik hotela.

U čemu je razlika između senjskog i porečkog hotela osim u visini duga?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.