Potresna priča djevojke čiju su majku silovali u ratu u BIH

Screenshot: YouTube

BRITANSKI list "Standard" objavio je potresnu priču o 21-godišnjoj Lejli Damon koja je rođena u BIH nakon što je njenu majku silovao srpski vojnik u koncentracionom logoru.

Nju su posvojili britanski novinari, Sian i Dan Damon, koji su snimili Lejlinu majku nakon porođaja u Sarajevu. Ogorčena žena tada je htjela zadaviti svoju bebu.

Lejla radi na podizanju svijesti o teškim i nezaboravnim posljedicama ratnih silovanja zbog čega je medijima ispričala sve što se dogodilo njezinoj majci, prenosi Klix.ba.

"Ona me je apsolutno mrzila kad sam se rodila. Mislila je da sam zla, da sam četnička beba i da ću odrasti i biti poput muškarca koji ju je zlostavljao. Nije htjela imati nikakvu vezu sa mnom", rekla je Lejla.

Kada je navršila 18 godina njezini usvojitelji pokazali su joj snimke intervjua koje su napravili s njezinom majkom u bolnici u BIH.

"Ako itko želi to dijete, može ga uzeti. Čula sam ju kako plače, ali sam rekla medicinskim sestrama da mi je ne pokazuju. Ako je ugledam, zadavit ću je", govorila je tada majka.

"U videoporuci je rekla da me ne može držati kad plačem jer će me zadaviti. Ta mržnja prema meni i drugoj djeci koja su rođena zbog silovanja je česta u ratu. Ogorčenost i gnjev koja nastaje je vrlo snažan i zbog toga djeca koja su žrtve rata teško budu prihvaćena u društvu", kaže Lejla.


21-godišnja djevojka trenutno radi u humanitarnoj organizaciji "War Child" i o svome iskustvu je govorila na konferenciji o sprječavanju seksualnog nasilja u ratu.

Njezina majka u međuvremenu je pronađena i Lejla već razmišlja da se susretne sa svojom biološkom majkom.

"Meni ne bi bio nikakav problem upoznati svoju biološku majku. Nisam jako ljuta, niti je mrzim", zaključuje Lejla.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.