Potrošači oštro protiv poskupljenja u Zagrebu

NA DEVETOJ sjednici Vijeća za zaštitu potrošača Grada Zagreba članovi Vijeća su dali svoje mišljenje o predviđenom povećanju cijena vode, usluge pročišćavanja otpadnih voda i gradskog prijevoza (ZET-a).

Većinom glasova nisu dali pozitivno mišljenje o povećanju cijena, ali to ne znači da cijene neće biti povećane jer njihovo mišljenje nikoga ne obvezuje.

"U Hrvatskoj udruzi za zaštitu potrošača smatramo da je Vodovod i odvodnja s postojećom cijenom poslovala bez gubitaka, a povećanjem osnovne cijene vode od tridesetak lipa i uvođenjem mjesečne fiksne naknade od petnaestak kuna te uz smanjenje PDV-a na 10 posto stvorit će se ekstra profit. Treba li u ovo vrijeme ići na tako veliko povećanje? Također je pitanje opravdanosti nove cijene pročišćavanja otpadnih voda uvećane za 66 posto", smatraju u udruzi.

"Protivimo se i ovakvom najavljenom povećanju cijena za prijevoz u gradskom prometu jer je to veliki udar na srednji sloj, ako ga još ima, na roditelje koji školuju svoju djecu jer nije samo za njih povećan izdatak za prijevoz, već je tu i voda te hrana koja će itekako poskupjeti", nastavlja se.

"Pitanje je ima li u Zagrebačkom holdingu snage za bolju organizaciju, smanjivanje troška, bolju naplatu, manje krađa (afera Vodoopskrba cca 6 milijuna kuna). Uprava Zagrebačkog holdinga bi trebala biti ta koja će nadgledati troškove. Kakvi su im prijedlozi da vozači u tramvajima (nova vozila) ponovno prodaju karte, kako poboljšati kontrolu, kako obnoviti cjevovode da ne budu porozni da se spriječe gubici vode jer je to ekološki nemarno, kako spriječiti krađe vode i nelegalne priključke? Da je to sređeno, koliko se tu moglo smanjiti cijenu vode?", piše dalje u priopćenju.

"Svaka podružnica ima unutarnje rezerve, ali, primjerice, Podružnica Zagrebparking već dvije godine uredno fotokopira dokumente vozača koji traže povlaštene mjesečne karte, a sve imaju u svojim računalima. Mi građani Grada Zagreba smo ta računala kupili, plaćamo fotokopirne strojeve i njihovo održavanje, ljude koji to moraju sortirati, a sve ima u računalima. Kada računala ne služe svrsi - to je bačen novac. Uštedimo li samo jednu lipu, nešto smo napravili, nemamo trošak, a izgleda da se tu na više mjesta ne štedi. Gospodo u Upravi Zagrebačkog holdinga, potpuno se slažemo s gradonačelnikom gospodinom Milanom Bandićem koji nije htio odobriti povećanje cijena jer vjerojatno on najbolje zna kako Holding i Podružnice rade, a kada budete počeli štediti u svojoj kući, onda ćemo i mi potrošači dati glas za povećanje cijena jer nešto moramo i platiti. Ne želimo da se povećavaju cijene samo zato što Vama treba novaca da bi ste mogli drugdje razbacivati", zaključuje se u priopćenju koje potpisuje tajnik Hrvatske udruge za zaštitu potrošača Tomislav Lončar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.