Predstojniku riječkog Zavoda za sudsku medicinu Alanu Bosnaru sudit će se u Karlovcu

Ilustracija: Shutterstock

VRHOVNI sud delegirao je Županijski sud u Karlovcu za suđenje u postupku protiv predstojnika riječkog Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku dr. Alana Bosnara (1961.), kojega Uskok tereti za zloporabu položaja i uzimanje mita od podređenih suradnika, izjavio je danas za Hinu glasnogovornik Županijskog suda u Rijeci Zoran Sršen.

Glasnogovornica Županijskog suda u Karlovcu Jasna Radman potvrdila je da je na tom sudu podnesena i zaprimljena optužnica protiv Alana Bosnara, dodavši da će najprije o potvrđivanju optužnice odlučivati sudsko optužno vijeće.

Uskok je u listopadu prošle godine na riječkom Županijskom sudu podignuo optužnicu protiv Bosnara, kojeg se optužuje za tri slučaja primanja mita, čime se, prema optužnici, okoristio za 349.040 kuna, te za zloporabu ovlasti, čime si je priskrbio 250.770 kuna.

Istom optužnicom za davanje mita Bosnaru optužen je jedan od njegovih podređenih suradnika, dr. Miran Čoklo.

Obojica su se očitovala da se ne smatraju krivima.

Navodno iz straha, liječnici i sudski vještaci su mu nekoliko godina predavali dio zarade

Optužno vijeće riječkog Županijskog suda u zatražilo je lani u studenome od Vrhovnog suda da se predmet Alana Bosnara delegira u neki drugi županijski sud, budući da su obojica optuženika radila u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku i poznaju mnoge sudionike postupka.


Alana Bosnara se tereti da je od rujna 2007. do travnja 2013. iznuđivao mito od suradnika, koji su mu svakoga mjeseca davali dio svojih prihoda od dijela poslova koje su obavljali na riječkom Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku, te da je svojevoljno dijelio zarađeni novac s računa zavoda.

Navodno iz straha, liječnici i sudski vještaci su mu nekoliko godina predavali dio zarade, a u prvoj polovici ove godine trojica od njih to su prijavili Uskoku.

Alan Bosnar uhićen je 10. travnja 2013., a imovina mu je blokirana zbog sumnje u njezino podrijetlo.

Istražni zatvor bio mu je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela, a iz riječkog zatvora izašao je 29. travnja jer je na Županijskom sudu u Rijeci prihvaćen prijedlog branitelja da mu se istražni zatvor zamijeni jamstvom na nekretnini, koje je dala treća osoba.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.