Preminuo komunistički lider Vasil Bilak koji je pozvao SSSR da okupira Čehoslovačku

Screenshot: Youtube

BIVŠI slovački komunistički čelnik Vasil Bilak, žestoki protivnik "Praškog proljeća" 1968. i zagovornik sovjetske okupacije Čehoslovačke, preminuo je u noći na četvrtak u 96. godini života, objavila je slovačka komunistička partija.

Bilak je 1968. bio inicijator "pozivnog pisma" Leonidu Brežnjevu u kojem je od Moskve zatražio da vojno okupira Čehoslovačku, a 21. kolovoza 1968. sovjetske jedinice potpomognute jedinicama iz Bugarske, Mađarske, Poljske i bivšeg DDR-a su tenkovima ušle u Prag. U prvih nekoliko dana u sukobima je poginulo oko 100 ljudi.

Aleksandar Dubček (1921-1992) i ostali vođe reformatorskog pokreta su uhićeni i deportirani u Moskvu gdje su bili prisiljeni potpisati ponižavajući protokol o okončanju reformi i "normaliziranju stanja".

Nakon instaliranja promoskovskog režima predsjednika Gustava Husaka, Bilak je tijekom dvadeset godina bio drugi čovjek Komunističke partije i čuvar njezinog dogmatskog karaktera.

Više stotina tisuća pristaša "Praškog proljeća" je bilo otjerano sa svojih radnih mjesta, a dodijeljeni su im najteži fizički poslovi. Njihova djeca su imala zabranu pristupa visokom školovanju, a veliki broj disidenata je proganjala tajna policija StB.

Nakon što je na čelo SSSR-a 1985. stupio Mihail Gorbačov, Bilakova pozicija je oslabjela. Dao je ostavku 1988., nešto prije pada totalitarnog režima u Čehoslovačkoj tijekom "Baršunaste revolucije" u studenom i prosincu 1989.

Iako je optužen za veleizdaju, slovačko pravosuđe ga nije sudski gonilo. Do kraja života je živio povučeno u vili u Bratislavi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.