Presedan: Gradsko vijeće Splita mora se očitovati pravobraniteljici za ravnopravnost spolova

Foto: Hina

PRAVOBRANITELJICA za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić zatražila je očitovanje Gradskog vijeća Splita zbog vica predsjednika Vijeća Borisa Ćurkovića o zlostavljanim ženama. Očitovanje je zatraženo od Ćurkovića i taj dio posla je odrađen, no što će Gradsko vijeće Splita napraviti, velika je enigma.

"Ja za takav slučaj nisam čuo. Pretpostavljam da ćemo donijeti zaključak prihvaćamo li očitovanje Borisa Ćurkovića ili ne", kazao nam je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar.

"Dobro ovo malo šale..."

Pravobraniteljica je zatražila očitovanje nakon prijave u kojoj su navedeni medijski izvještaji sa sjednice Gradskog vijeća od 25. studenog prošle godine na kojoj je Ćurković ispričao vic. Potaknuo ga je Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama i užarena rasprava u Vijećnici oko referendumskog pitanja definicije braka pa je onda ispričao zgodu sa suda kada osuđeni za mlaćenje žene prigovara sucu. 

"Ja bih samo nešto spomenuo. Prije svojih 15 godina sudac osudio na tri mjeseca bezuvjetno čovjeka koji je malo vaspitao svoju ženu, je li, i kad je sudac pročitao presudu, a on kaže: "Ali suče, ja sam istukao svoju ženu, nisam tuđu." Dobro, ovo malo šale. Ovaj, mislim da je svima nama itekako stalo i do obitelji, ali isto tako i do prava onih koji su izvan obitelji ili onih koji na drugi način misle. Jasno, bitno je između svega toga da bude uzajamno poštovanje i poštivanje svačijeg mišljenja i prava na izbor", kazao je na sjednici Ćurković, diplomirani pravnik i dugogodišnji direktor Pravne službe Vodovoda i kanalizacije, koji je pripravnički odradio u uredu supruge glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. 

Jedina je reagirala Marijana Puljak, koja je spočitala Ćurkoviću neprimjereni vic, a on joj je odgovorio kako je u vicu sadržana sva ironija konzervatizma u našem društvu i kako se zapravo ne radi o vicu jer se događaj stvarno dogodio i kako se prepričava među pravnicima te da za to znaju i vijećnici Tomislav Gojo i Luka Podrug. Kazao je Puljak i da će nastojati izbjeći "ovakve stvari", ako je vrijeđaju. 

Nije vic, nego aluzija s evidentnom dozom ironije na mačističko i neprihvatljivo ponašanje obiteljskih nasilnika

U očitovanju pravobraniteljici Ćurković je naveo sljedeće.

"Nije mi bio cilj prilikom iznošenja anegdote ispričati "vic o ženama, žrtvama obiteljskog nasilja", već sam želio na duhovit način iskazati osudu na račun muškarca počinitelja nasilja u obitelji prema suprugama. Radi se o aluziji s evidentnom dozom ironije na mačističko i krajnje neprihvatljivo razmišljanje i ponašanje određenog tipa muškarca - obiteljskih nasilnika. Onih koji smatraju da je njihova supruga njihovo vlasništvo pa se stoga prema njima mogu ponašati kako požele, da imaju pravo fizički i psihički zlostavljati supruge, da su to stvari koje moraju ostati u obitelji i da se nitko, pa niti šira zajednica i institucije, ne smiju miješati", pojasnio je Ćurković pravobraniteljici.

Istaknuo je kako je anegdotu započeo isticanjem bezuvjetne osude i kako ju je ispričao nekoliko puta na seminarima na temu obiteljskog nasilja i kako nitko nije negativno reagirao.

"Nitko mi ništa nije rekao, samo Marijana Puljak"

Ćurković smatra kako je indikativno što je samo Marijana Puljak reagirala na anegdotu. Nitko mu ni za vrijeme sjednice, a ni nakon napisa u medijima, ništa nije rekao.

U svom očitovanju pravobraniteljici od 13. siječnja, Ćurković je sa žaljenjem konstatirao kako neće biti u mogućnosti realizirati očitovanje Gradskog vijeća u propisanom roku od 30 dana, jer u to doba još nije dobio materijale za sjednicu pa je nije mogao ni sazvati.

Gradonačelnik Baldasar ne vidi ništa sporno u Ćurkovićem istupu. Smatra da je anegdotom htio malo spustiti tenzije u Vijećnici oko referendumskog pitanja definicije braka.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.