Priznanje "Junak Domovinskog rata" dodijeljeno veteranu koji je skinuo dvojezičnu ploču u Vukovaru

Foto: Hina

VUKOVARSKOM dragovoljcu i ocu dvojice poginulih hrvatskih branitelja Marijanu Živkoviću u utorak je na prigodnoj svečanosti u Ružičkinoj kući u Vukovaru dodijeljeno priznanje "Junak Domovinskoga rata", koje dodjeljuju Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata (UHBDR) 91. i Udruga policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata, u suradnji s drugim udrugama.

"Ovim priznanjem želimo još jednom podsjetiti na ljude kao što je Marijan Živković, koji su bili prvi kad je trebalo, na sve one koji su dali život za slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu", poručio je predsjednik UHBDR 91. Mladen Pavković.

Heroj i mučenik

Vlado Iljkić, predsjednik Udruge policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata iz Vukovara, rekao je kako je Marijan Živković osim što je i sam branitelj, otac dvojice sinova, Marka koji je poginuo kod Otoka nedaleko Vinkovaca kao pripadnik Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, te Nikole koji je poginuo kao pripadnik policije u Vukovaru i za kojim se još uvijek traga.


"Marijan je s obitelji heroj i mučenik i nakon rata, brižno skrbeći za cijelu obitelj, ali i svojom aktivnošću primjer u braniteljskoj populaciji, u Udruzi 'Vukovarski Stožer' čiji je predsjednik, Koordinaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara čiji je član, Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara čiji je jedan od osnivača, te u Udruzi policije Vukovarskih branitelja Domovinskog rata čiji je također član", kazao je Iljkić.

Priznanje poteklo od istinskih branitelja

Zahvaljujući se na priznanju, Marijan Živković rekao je kako mu ono puno znači jer je poteklo od istinskih branitelja i domoljuba koji znaju cijeniti žrtvu, ne samo njegovih sinova, već i svih ostalih u Domovinskom ratu poginulih hrvatskih branitelja.

Hrvatska javnost je Marijana Živkovića upoznala nako što je 2. rujna 2013. godine skinuo dvojezičnu ploču sa zgrade policijske postaje u Vukovaru.

Nakon dodjele priznanja održana je i promocija knjige Mladena Pavkovića "Veljko Marić - nisam kriv", posvećenu hrvatskom branitelju Veljku Mariću koji izdržava 12-godišnju zatvorsku kaznu u Srbiji zbog optužbi za ratni zločin.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.