Projekt "Clean start": "Stanje u državi je katastrofalno!"

Foto: Goran Mehkek / Cropix

U VLADI su predstavljeni rezultati projekta Clean start koji je Kukuriku koalicija najavila još na početku mandata. Šestomjesečna analiza financija zatečenih prilikom preuzimanja vlasti pokazala je da je stanje u 22 državne institucije i poduzeća loše s velikim minusom na računu. Ipak, iz Vlade poručuju: Clean start podloga je za sustavne promjene i nužne strukturne reforme. Potpredsjednik Vlade Neven Mimica predstavio je analizu koju su napravile tri konzultantske tvrtke.

"Stanje koje je zatečeno na kraju 2011. godine je katastrofalno i teško, ali rekao bih da ono nije ništa lošije od onog što smo očekivali. Znali smo što nas čeka a sada bar imamo na papiru sve ono što je bilo loše i što je potrebno učiniti da se zatečeno stanje promijeni", istaknuo je Mimica.

Samo u segmentu prometa sedam milijardi kuna gubitka godišnje

Zgrožen brojkama bio je i potpredsjednik Vlade Branko Grčić. "Samo u segmentu prometa ste na godišnjoj razini imali 7 milijardi kuna gubitaka. Imali ste 5,7 milijardi kuna kumuliranih gubitaka u zdravstvu i 11 milijardi kuna gubitaka u brodogradnji. Sve je to uvjetovalo rast javnog duga od 65 milijardi kuna", poručio je Grčić.

Voditelj projekta Clean start Denis Petrović prstom je upro u ministarstva gospodarstva, poljoprivrede i financija kod kojih postoje neplaćena potraživanja od oko 1,4 milijarde kuna. U Ministarstvu zdravstva krajem 2011. utvrđeno je pak 677 milijuna neevidentiranih dugoročnih obveza.

"Nije postojala nijedna stručna naznaka za bilo kakvu reformu ili mjere koje bi ovakvu situaciju spriječile ili na neki način promijenile", rekao je Petrović.

"Krčmar je došao i zbraja račun"

Loše stanje u državnom i javnom sektoru dovodi u pitanje i ostvarenje ovogodišnjeg proračuna. "Očito je da je krčmar došao i zbraja račun. On je već zbrojen u proračunu za 2013. godinu. Vjerojatno ćemo morati doći u situaciju da se preispita mogućnost ostvarivanja ili ostvarivanja deficita", istaknuo je Mimica.

Kako bi se situacija popravila konzultanti su Vladi preporučili niz mjera, među ostalima, objedinjenje javne nabave i uspostavu modela objedinjenog upravljanja državnom imovinom pa sve do izrade mjera nadzora bolničkih troškova. Iz Vlade poručuju da je 'čisti početak' dobra podloga za sustavne promjene i nužne strukturne reforme no ističu kako do bitnih pomaka ne može doći preko noći. Na pitanje tko jamči da će do promjena doći, Mimica je odgovorio.

"Ako ste spremni prihvatiti jamstvo ovdje nazočna dva potpredsjednika Vlade, onda je to to jamstvo. Mi vam jamčimo da će se sada nešto promijeniti", kaže Mimica.

Milinović: To je 'dirty' start

"Kroz projekt 'Clean starta' Vlada želi prikriti svoju nesposobnost", komentirao je bivši HDZ-ov ministar zdravstva, Darko Milinović, negirajući podatke da sustav zdravlja nije platio šest milijardi kuna te ima 677 milijuna kuna neevidentiranih dugoročnih obveza.

"Rekao bih da je to 'dirty start'. Lako se tu igrati brojkama, ali već ako govore o 'clean startu' 31.12.2011. neka naprave isto takav 'clean start' 31.12.2012., dakle godinu dana kako su na vlasti. Uzmimo na primjer da je to i istina. Onda bi danas, nakon godinu dana ove Vlade, taj dug u zdravstvenom sustavu bio 10 milijardi kuna", istaknuo je Milinović.

Ako je netko prikrio 6 milijardi kuna duga, onda bi taj netko trebao i odgovarati, smatra Milinović.

"Ovo je PR pokušaj prikrivanja nesposobnosti ministra koji je kandidat za gradonačelnika Zagreba"

"Mi smo digli kredit za reformu hitne medicinske pomoći. Kredit Svjetske banke koji se otplaćuje niz godina. Sad ja ne znam na koji su način oni došli do 6 milijardi kuna, ali, još jednom naglašavam, dospjeli dug HZZO-a je, kada sam ja otišao, bio oko 320 milijuna kuna", ističe Milinović.

O 667 milijuna kuna neevidentiranih obveza, Milinović kaže, ništa ne zna.

"Čini mi se da je PR-ovski pokušaj pokrivanja nesposobnosti današnjeg ministra jer je on kandidat za gradonačelnika Grada Zagreba. Ne bi bilo dobro za Grad Zagreb da postane gradonačelnik, ali bi bilo dobro za zdravstveni sustav da dobijemo novog, sposobnijeg ministra", rekao je bivši ministar zdravstva.

Milinović poručuje kako javnosti sam podastrijeti, kako kaže, istinite podatke i financijska izvješća svog resora na kraju HDZ-ova mandata.

Popijač: Zar su oni živjeli na Marsu?

Rezultate vladina 'Clean starta' komentirao je i HDZ-ov bivši ministar gospodarstva, Đuro Popijač. "Umjesto da Vlada napokon pokrene gospodarstvo, ona se bavi besmislicama i prebacivanjem krivnje", smatra Popijač. "Brojke na kraju HDZ-ova mandata jasno pokazuju kako je broj nezaposlenih bio za 50 tisuća manji nego danas, a razina investicija do pet puta veća", kaže Popijač.

"To su samo neke stvari koje je ova Vlada naslijedila. Sve ono što je ona činila, činila je potpuno u kontra smjeru od onih stvari koje je trebala činiti i time produbljivala recesiju i gurala dalje zemlju zapravo u propast. Sad umjesto da se zaista primi posla i da zaista krene u donošenje nekih pravih i konkretnih mjera da pokrene hrvatsko gospodarstvo, ona se bavi s lanjskim snijegom", rekao je Popijač koji ne bježi od činjenice da je stanje u zdravstu ili brodogradnji katastrofalno već posljednjih 20-ak godina, no na poboljšanjima treba raditi, a ne samo upirati prstom i tražiti krivca.


"Činjenica jest da je zdravstvo već u dubiozama posljednjih 20 godina, pa i više. Svi znamo da smo gradili ceste i autoceste na dug. Koga je to iznenađivalo? Zar su oni zaista živjeli na Marsu pa da nisu znali kakvo je stanje? Ali, zašto i zbog čega se dogodila katastrofa u 2012. godini? To su prava pitanja na koja oni moraju dati odgovor", rekao je Popijač.

"Očito su prespavali dugih osam godina"

"Ako mi nismo radili reforme, što su oni radili", odgovara Popijač na tvrdnje kako bivša Vlada nije provodila reforme. Podsjeća kako je 2011. zabilježen blagi gospodarski rast, predlagali su izmjene mirovinskog sustava i Zakona o radu.

"Da oni apsolutno ne da nisu svjesni da su na vlasti u 2012. godini nego su očito prespavali dugih 8 godina da nisu znali što se događa u državi. Mislim da je to samo još jedan pokušaj alibija za ono što su propustili u 2012. godini i za ono do kud su zemlju zapravo doveli", izjavio je Popijač.

Dio odgovornost za dug od 65 milijardi kuna na koliko se popeo u zadnje tri godine HDZ-ova vlada ne može prihvatiti. "Možda smo mogli više učiniti, no država se uvijek zaduživala, što se nastavilo i sada. Kriviti za sadašnje stanje HDZ-ovu vlast je bacanje magle građanima u oči", zaključuje Popijač.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.