Prosvjed radnika splitskog Konstruktora: Plaće nisu dobili šest mjeseci, više ne mogu slušati obećanja!

RADNICI Konstruktora Split jutros su prosvjedovali ispred Upravne zgrade na Cankarjevoj poljani. Okupilo se tek njih 50-tak od 1.300 zaposlenih jer je većina njih na terenskim poslovima, ali daju podršku svojim kolegama. Dužni su im, kažu, plaće za šest mjeseci i više ne mogu slušati obećanja. Osim toga nisu im isplaćeni ni doprinosi u posljednje dvije godine, a nisu vidjeli ni regrese ni božićnice.

"Umjesto plaća oni su kupili materijal i očekuju da mi radimo. Duguju nam šest plaća. Ja svaki dan putujem u Divulje i plaćam 22 kune. Dolazio sam ovdje pitati ih da mi daju za kartu. Rekli su mi da posudim. Ja kažem, pa dajte mi vi posudite, a oni su mi odgovorili da mogu uzeti svoje papire. A ovdje radim 30 godina, što ću ja sada i kuda. Od ove firme ništa ne očekujem, ja sam hrvatski branitelj, nisam heroj, ovdje u ovoj firmi ima zaista pravih heroja, mi smo 12 sati u tunelu, nema ventilacije. Nije to pitanje za Željka Žderića, nego onoga tko kontrolira. Lijepo otiđite kod Jure Radića i u Državno odvjetništvo, to su vaše destinacije", poručuju ogorčeni radnici.

Poslove Konstruktora na gradilištima odrađuju kooperanti preko kojih tvrtka dobiva građevinski materijal jer im dobavljači više ne vjeruju. Radnicima se sve češće prijeti otkazom. "Ja se ne bojim, neka mi daju otkaz. Pa neka mi daju ovaj zakonski otkaz, ali ja sam im rekao i obećao da me se neće riješiti tek tako, samo zakonski. Ovu firmu volim više nego oni i ovi ljudi više vole ovu firmu, nego oni koji leže. Oni nemaju gdje", kaže jedan od radnika.

"Konstruktor je sigurno u teškoj situaciji. To se vidi i to niti ne treba skrivati"


Predstavnik Nezavisnog sindikata građevinara u Konstruktoru, Bartol Bekavac današnji je prosvjed nazvao nelegalnim, ali i priznao da je tvrtka u velikim problemima. Račun je blokiran, a dugovanja tvrtki su velika. "Konstruktor je sigurno u teškoj situaciji. To se vidi i to niti ne treba skrivati. Znamo da na gradilištima nemamo određenih resursa, sve je to uvjetovano sa ovim našim financijama. Direktor je na našem zadnjem sastanku rekao da se Konstruktoru duguje oko 500 milijuna kuna za razne poslove koje smo do sada obavili. Za sada su ova neka potraživanja utužena", istaknuo je Bekavac.

Od dijela uplaćenih sredstava isplaćene su plaće za kolovoz, a prva sljedeća trebala bi stići već u petak. Bekavac kaže da će se ostale plaće uplaćivati prema dinamici uplate dugovanja, te da bi još dvije trebale stići do 15 studenog. Bekavac tvrdi, poslova za Konstruktor ima.

"24. 11. otvaraju se radovi s konzorcijem firmi iz Češke i Slovačke, na rekonstrukciji željeznice u Slovačkoj. Posao je vrijedan oko 300 milijuna eura, a na naš dio otpada oko 100 milijuna eura. U Alžiru smo praktički u zadnjoj fazi da dobijemo posao za 192 stana, u Albaniji smo najpovoljniji ponuđač i od njihove Vlade imamo deset posto prednosti za projekt autoceste", kaže Bekavac.

Radnici više nemaju strpljenja, ako plaća ne sjedne na račun u petak, za ponedjeljak najavljuju generalni štrajk na svim Konstruktorovim gradilištima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.