Prosvjedovali protiv bušenja nafte na Arktiku: Rusi uhitli 30 aktivista Greenpeacea

Foto: Guliver Image/Getty Images (Arhiva)

RUSKA obalna straža uhitila je 30 aktivista Greenpeacea. Skinula ih je s njihovoga broda na Arktiku te ih pritvorila u luci u Murmansku. Greenpeace je priopćio da ih je petero ispitano.

Aktivisti su prosvjedovali protiv naftnih bušotina na Arktiku gdje su se nalazili četiri dana na brodu Arctic Sunrise. Ruski tužitelji optužili su ih za gusarenje nakon što su se dvojica aktivista popela na jednu naftnu platformu.

Kazne za gusarenje u Rusiji se penju do 15 godina zatvora, uz novčanu kaznu od pola milijuna rubalja (oko 15 tisuća dolara).

BBC javlja da je među uhićenima šestero Britanaca koji su se čuli s obiteljima i rekli da se njima dobro postupa. Ruske su vlasti priopćile da će suditi svakome tko je "napao platformu", bez obzira na nacionalnost. Aktivisti su iz 18 zemalja, među kojima su Australija, Brazil, Kanada, Danska, Francuska, Novi Zeland, Rusija itd.

Iz Greenpeacea su priopćili da je prosvjed protiv "opasnoga arktičkog bušenja" bio miran i u skladu s njihovim "snažnim principima". "Naši aktivisti nisu učinili ništa što bi moglo izazvati takvu reakciju ruskih vlasti", objasnili su.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.