Putin: Ne možete izjednačavati nacizam i staljinizam

Foto: Hina

"NIJE moguće poistovjećivati nacizam i staljinizam, jer su nacisti direktno, otvoreno i javno najavili svoje ciljeve potpunog uništenja čitavih etničkih grupa: Židova, Roma, Slavena. Uz svu svoju ružnoću i represiju, staljinistički režim to nije učinio i svaki pokušaj da se jedno izjednači s drugim nema apsolutno nikakvog temelja," izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin ovog vikenda u razgovoru s ratnim veteranima iz Drugog svjetskog rata.

Putin je uplitanje Sovjetskog Saveza u unutarnje poslove zemalja istočne Europe nazvao "povijesnom pogreškom".

"Možda nije ugodno, ali naši prethodnici su nakon Drugog svjetskog rata pokušali nametnuti model razvoja mnogim zemljama silom, to morate priznati. U tome nema ništa dobro, i to je izazvalo povratno paljenje čije posljedice trpimo i danas. Usput rečeno, na isti se način danas ponašaju Sjedinjene Države, pokušavajući nametnuti svoj model diljem svijeta. I oni će, također, doživjeti neuspjeh," ocijenio je Putin.

Veteran bitke za Staljingrad  Vitali Kolesov je postavio pitanje o tome ima li današnja Rusija saveznike u borbi protiv "ponovnog pojavljivanja fašizma".

"Ja se prisjećam riječi našeg cara Aleksandra III, koji je rekao da Rusija ima samo dva saveznika. Vojsku i mornaricu," odgovorio je Putin i spomenuo zemlje BRICS-a, Šangajsku organizaciju za suradnju, Sporazum o kolektivnoj sigurnosti (bivših sovjetskih država) i druga političko-vojna savezništva moderne Rusije, prenosi ru-facts.com.

Veteran je potom upitao, "a naši neprijatelji?"

"Neprijatelji?", uzvratio je pitanjem Putin?

"Da, vi ste nabrojali naše saveznike, a tko su naši neprijatelji?," ponovio je Kolesov.

"Mi smo zemlja s ogromnim potencijalom za razvoj, s velikim prirodnim resursima. I, naravno, jedna od najvećih nuklearnih sila, mi smo prema nuklearnom potencijalu gotovo usporedivi sa Sjedinjenim Državama. Ja sam već spomenuo naše neprijatelje, to su međunarodni terorizam i organizirani kriminal. Što se tiče država, ja nikog ne bih ohrabrivao da nas naziva neprijateljima," odgovorio je Putin.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.